Actually I can download OpenMPI 1.5.4, 1.4.4rc3 or 1.4.3 - and ALL of them build just fine.

 

Apparently what isn't working is the version of 1.4.3 that I have downloaded and copied from place to place, i.e. timestamps on files may have changed (otherwise the files are the same).

 

It seems to be a configure behavior, but I don't understand enough to figure it out.  Perhaps you can advise me.

 

Key differences that I noted were:

 

(1) in config.log, the configure command that gets rerun appears to add some arguments in the bad build:

 

Bad build includes the underlined 3 options at the end below:

  $ ./configure --prefix=/release/cfd/openmpi-pgi --without-tm --without-sge --without-lsf --without-psm --without-portals --without-gm --without-elan --without-slurm --without-loadleveler --enable-mpirun-prefix-by-default --enable-contrib-no-build=vt --enable-mca-no-build=maffinity --disable-per-user-config-files --disable-io-romio --enable-static --disable-shared --with-wrapper-cflags=-Msignextend --with-wrapper-cxxflags=-Msignextend CXX=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgCC CC=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgcc CFLAGS=  -O2 -Mcache_align -Minfo -Msignextend -Msignextend CXXFLAGS=  -O2 -Mcache_align -Minfo -Msignextend -Msignextend F77=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgf95 FFLAGS=-D_GNU_SOURCE  -O2 -Mcache_align -Minfo -Munixlogical FC=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgf95 FCFLAGS=-D_GNU_SOURCE  -O2 -Mcache_align -Minfo -Munixlogical LDFLAGS= -Bstatic_pgi --enable-ltdl-convenience --no-create --no-recursion

 

Good build:

  $ ./configure --prefix=/release/cfd/openmpi-pgi --without-tm --without-sge --without-lsf --without-psm --without-portals --without-gm --without-elan --without-slurm --without-loadleveler --enable-mpirun-prefix-by-default --enable-contrib-no-build=vt --enable-mca-no-build=maffinity --disable-per-user-config-files --disable-io-romio --enable-static --disable-shared --with-wrapper-cflags=-Msignextend --with-wrapper-cxxflags=-Msignextend CXX=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgCC CC=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgcc CFLAGS=  -O2 -Mcache_align -Minfo -Msignextend -Msignextend CXXFLAGS=  -O2 -Mcache_align -Minfo -Msignextend -Msignextend F77=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgf95 FFLAGS=-D_GNU_SOURCE  -O2 -Mcache_align -Minfo -Munixlogical FC=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgf95 FCFLAGS=-D_GNU_SOURCE  -O2 -Mcache_align -Minfo -Munixlogical LDFLAGS= -Bstatic_pgi

 

(2) in configure itself, the version number is missing in the bad build:

 

Bad build:

#! /bin/sh

# Guess values for system-dependent variables and create Makefiles.

# Generated by GNU Autoconf 2.63 for Open MPI .

 

Good build:

#! /bin/sh

# Guess values for system-dependent variables and create Makefiles.

# Generated by GNU Autoconf 2.63 for Open MPI 1.4.3.

#

 

(3) also in configure, the good build has picked up availability of pgfortran but the bad one does not:

 

- Bad build:  for ac_prog in g77 xlf f77 frt pgf77 cf77 fort77 fl32 af77 xlf90 f90 pgf90 pghpf epcf90 gfortran g95 xlf95 f95 fort ifort ifc efc pgf95 lf95 ftn

 

- Good build: for ac_prog in g77 xlf f77 frt pgf77 cf77 fort77 fl32 af77 xlf90 f90 pgf90 pghpf epcf90 gfortran g95 xlf95 f95 fort ifort ifc efc pgfortran pgf95 lf95 ftn

 

 

If you have any idea what could cause these differences, I’m all ears…

 

Thanks

 

Ed

 

 

-----Original Message-----
From: users-bounces@open-mpi.org [mailto:users-bounces@open-mpi.org] On Behalf Of Jeff Squyres
Sent: Saturday, September 24, 2011 8:23 AM
To: Open MPI Users
Subject: EXTERNAL: Re: [OMPI users] Trouble compiling 1.4.3 with PGI 10.9 compilers

 

Just out of curiosity, does Open MPI 1.5.4 build properly?

 

We've seen problems with the PGI compiler suite before -- it *does* look like a problem with libtool-building issues; e.g., a switch is too old or is missing or something.  Meaning: it looks like PGI thinks it's trying to build an application, not a library.  This is usually bit rot in libtool (i.e., PGI may have changed their options, but we're using an older Libtool in the 1.4.x series that doesn't know about this option).

 

I do note that we fixed some libtool issues in the 1.4.4 tarball; could you try the 1.4.4rc and see if that fixes the issue?  If not, we might have missed some patches to bring over to the v1.4 branch.

 

    http://www.open-mpi.org/software/ompi/v1.4/

 

 

 

On Sep 20, 2011, at 1:16 PM, Blosch, Edwin L wrote:

 

> I'm having trouble building 1.4.3 using PGI 10.9.  I searched the list archives briefly but I didn't stumble across anything that looked like the same problem, so I thought I'd ask if an expert might recognize the nature of the problem here.

>

> The configure command:

>

> ./configure --prefix=/release/openmpi-pgi --without-tm --without-sge --enable-mpirun-prefix-by-default --enable-contrib-no-build=vt --enable-mca-no-build=maffinity --disable-per-user-config-files --disable-io-romio --with-mpi-f90-size=small --enable-static --disable-shared --with-wrapper-cflags=-Msignextend --with-wrapper-cxxflags=-Msignextend CXX=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgCC CC=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgcc 'CFLAGS=  -O2 -Mcache_align -Minfo -Msignextend -Msignextend' 'CXXFLAGS=  -O2 -Mcache_align -Minfo -Msignextend -Msignextend' F77=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgf95 'FFLAGS=-D_GNU_SOURCE  -O2 -Mcache_align -Minfo -Munixlogical' FC=/appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgf95 'FCFLAGS=-D_GNU_SOURCE  -O2 -Mcache_align -Minfo -Munixlogical' 'LDFLAGS= -Bstatic_pgi'

>

> The place where the build eventually dies:

>

> /bin/sh ../../../libtool --tag=CXX   --mode=link /appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgCC  -DNDEBUG   -O2 -Mcache_align -Minfo -Msignextend -Msignextend  -version-info 0:1:0 -export-dynamic  -Bstatic_pgi  -o libmpi_cxx.la -rpath /release/cfd/openmpi-pgi/lib mpicxx.lo intercepts.lo comm.lo datatype.lo win.lo file.lo ../../../ompi/libmpi.la -lnsl -lutil  -lpthread

> libtool: link: tpldir=Template.dir

> libtool: link:  rm -rf Template.dir

> libtool: link:  /appserv/pgi/linux86-64/10.9/bin/pgCC --prelink_objects --instantiation_dir Template.dir   mpicxx.o intercepts.o comm.o datatype.o win.o file.o

> pgCC-Warning-prelink_objects switch is deprecated

> pgCC-Warning-instantiation_dir switch is deprecated

> /usr/lib64/crt1.o: In function `_start':

> /usr/src/packages/BUILD/glibc-2.9/csu/../sysdeps/x86_64/elf/start.S:109: undefined reference to `main'

> mpicxx.o: In function `__sti___9_mpicxx_cc_a6befbec':

> (.text+0x49): undefined reference to `ompi_mpi_errors_are_fatal'

> mpicxx.o: In function `__sti___9_mpicxx_cc_a6befbec':

> (.text+0x62): undefined reference to `ompi_mpi_errors_return'

> mpicxx.o: In function `__sti___9_mpicxx_cc_a6befbec':

> (.text+0x7b): undefined reference to `ompi_mpi_errors_throw_exceptions'

> _______________________________________________

> users mailing list

> users@open-mpi.org

> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users

 

 

--

Jeff Squyres

jsquyres@cisco.com

For corporate legal information go to:

http://www.cisco.com/web/about/doing_business/legal/cri/

 

 

_______________________________________________

users mailing list

users@open-mpi.org

http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users