Okay, I can replicate this.

FWIW: your  test program works fine with the OMPI trunk and 1.3.3. It only has a problem with 1.4. Since I can replicate it on multiple machines every single time, I don't think it is actually a race condition.

I think someone made a change to the 1.4 branch that created a failure mode :-/

Will have to get back to you on this - may take awhile, and won't be in the 1.4.1 release.

Thanks for the replicator!

On Dec 15, 2009, at 8:35 AM, Marcia Cristina Cera wrote:

Thank you, Ralph

I will use the 1.3.3 for now...
while waiting for a future fix release that break this race condiction.

márcia

On Tue, Dec 15, 2009 at 12:58 PM, Ralph Castain <rhc@open-mpi.org> wrote:
Looks to me like it is a race condition, and the timing between 1.3.3 and 1.4 is just enough to trip it. I can break the race, but it will have to be in a future fix release.

Meantime, your best bet is to either stick with 1.3.3 or add the delay.

On Dec 15, 2009, at 5:51 AM, Marcia Cristina Cera wrote:

Hi,

I intend to develop an application using the MPI_Comm_spawn to create dynamically new MPI tasks (or processes).
The structure of the program is like a tree: each node creates 2 new ones until reaches a predefined number of levels.

I developed a small program to explain my problem as can be seen in attachment.
-- start.c: launches (through MPI_Comm_spawn, in which the argv has the level value) the root of the tree (a ch_rec program). Afterward spawn, a message is sent to  child and the process block in an MPI_Recv.
-- ch_rec.c: gets its level value and receives the parent message, then if its level is less than a predefined limit, it will creates 2 children:
        - set the level value;
        - spawn 1 child;
        - send a message;
        - call an MPI_Irecv;
        - repeat the 4 previous steps for the second child;
        - call an MPI_Waitany waiting for children returns.
When children messages are received, the process send a message to its parent and call MPI_Finalize.

Using the openmpi-1.3.3 version the program runs as expected but with openmpi-1.4 I get the following error:

$ mpirun -np 1 start
level 0
level = 1
Parent sent: level 0 (pid:4279)
level = 2
Parent sent: level 1 (pid:4281)
[xiru-8.portoalegre.grenoble.grid5000.fr:04278] [[42824,0],0] ORTE_ERROR_LOG: Not found in file base/plm_base_launch_support.c at line 758

The error happens when my program try to launch the second child immediately after the first spawn call.
In my tests I try to put an sleep of 2 second between the first and the second spawn, and then the program runs as expected.

Some one can help me with this version 1.4 bug?

thanks,
márcia.

<spawn-problem.tar.gz>_______________________________________________
users mailing list
users@open-mpi.org
http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users


_______________________________________________
users mailing list
users@open-mpi.org
http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users

_______________________________________________
users mailing list
users@open-mpi.org
http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users