Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] openmpi MPI_Init doesn't work after fork under gdb
From: Ralph Castain (rhc_at_[hidden])
Date: 2013-02-21 18:36:30


Singletons fork/exec a daemon to support them - my guess is that gdb may not like it on your machine?

FWIW - it runs fine for me using the developer's trunk. You might try with 1.6.4 in case it's a bug in 1.6.0

On Feb 21, 2013, at 3:18 PM, Geoffrey Irving <irving_at_[hidden]> wrote:

> The attached program illustrates the problem. It forks, and the child
> calls MPI_Init. This works fine unless I'm inside gdb. Inside gdb,
> MPI_Init silently crashes.
>
> I'm using OpenMPI 1.6.0 on Mac 10.8.2. I'm running the program
> directly, not through mpirun.
>
> Any ideas what might be wrong?
>
> Thanks,
> Geoffrey
>
> cone:scratch% /usr/local/bin/mpicc -o fork-bug fork-bug.c
> cone:scratch% ./fork-bug
> We're an MPI program!
> child status = 0
> cone:scratch% gdb ./fork-bug
> gdb ./fork-bug
> GNU gdb 6.3.50-20050815 (Apple version gdb-1824) (Thu Nov 15 10:42:43 UTC 2012)
> Copyright 2004 Free Software Foundation, Inc.
> GDB is free software, covered by the GNU General Public License, and you are
> welcome to change it and/or distribute copies of it under certain conditions.
> Type "show copying" to see the conditions.
> There is absolutely no warranty for GDB. Type "show warranty" for details.
> This GDB was configured as "x86_64-apple-darwin"...Reading symbols for
> shared libraries ... done
>
> (gdb) run
> Reading symbols for shared libraries ++............................. done
> child status = 5
>
> Program exited normally.
> (gdb) cone:scratch%
> <fork-bug.c>_______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users