Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: [OMPI users] setsockopt() fails with EINVAL on solaris
From: Daniel Junglas (daniel.junglas_at_[hidden])
Date: 2012-07-30 09:41:39


Hi,

I compiled OpenMPI 1.6 on a 64bit Solaris ultrasparc machine.
Compilation and installation worked without a problem. However,
when trying to run an application with mpirun I always faced
this error:

[hostname:14798] [[50433,0],0] rmcast:init: setsockopt() failed on
MULTICAST_IF
        for multicast network xxx.xxx.xxx.xxx interface xxx.xxx.xxx.xxx
        Error: Invalid argument (22)
[hostname:14798] [[50433,0],0] ORTE_ERROR_LOG: Error in file
../../../../../openmpi-1.6/orte/mca/rmcast/udp/rmcast_udp.c at line 825
[hostname:14798] [[50433,0],0] ORTE_ERROR_LOG: Error in file
../../../../../openmpi-1.6/orte/mca/rmcast/udp/rmcast_udp.c at line 744
[hostname:14798] [[50433,0],0] ORTE_ERROR_LOG: Error in file
../../../../../openmpi-1.6/orte/mca/rmcast/udp/rmcast_udp.c at line 193
[hostname:14798] [[50433,0],0] ORTE_ERROR_LOG: Error in file
../../../../openmpi-1.6/orte/mca/rmcast/base/rmcast_base_select.c at line
56
[hostname:14798] [[50433,0],0] ORTE_ERROR_LOG: Error in file
../../../../../openmpi-1.6/orte/mca/ess/hnp/ess_hnp_module.c at line 233
--------------------------------------------------------------------------
It looks like orte_init failed for some reason; your parallel process is
likely to abort. There are many reasons that a parallel process can
fail during orte_init; some of which are due to configuration or
environment problems. This failure appears to be an internal failure;
here's some additional information (which may only be relevant to an
Open MPI developer):

  orte_rmcast_base_select failed
  --> Returned value Error (-1) instead of ORTE_SUCCESS

After some digging I found that the following patch seems to fix the
problem (at least the application seems to run correct now):
--- a/orte/mca/rmcast/udp/rmcast_udp.c Tue Apr 3 16:30:29 2012
+++ b/orte/mca/rmcast/udp/rmcast_udp.c Mon Jul 30 15:12:02 2012
@@ -936,9 +936,16 @@
         }
     } else {
         /* on the xmit side, need to set the interface */
+ void const *addrptr;
         memset(&inaddr, 0, sizeof(inaddr));
         inaddr.sin_addr.s_addr = htonl(chan->interface);
+#ifdef __sun
+ addrlen = sizeof(inaddr.sin_addr);
+ addrptr = (void *)&inaddr.sin_addr;
+#else
         addrlen = sizeof(struct sockaddr_in);
+ addrptr = (void *)&inaddr;
+#endif
 
         OPAL_OUTPUT_VERBOSE((2, orte_rmcast_base.rmcast_output,
                              "setup:socket:xmit interface
%03d.%03d.%03d.%03d",
@@ -945,7 +952,7 @@
                              OPAL_IF_FORMAT_ADDR(chan->interface)));
 
         if ((setsockopt(target_sd, IPPROTO_IP, IP_MULTICAST_IF,
- (void *)&inaddr, addrlen)) < 0) {
+ addrptr, addrlen)) < 0) {
             opal_output(0, "%s rmcast:init: setsockopt() failed on
MULTICAST_IF\n"
                         "\tfor multicast network %03d.%03d.%03d.%03d
interface %03d.%03d.%03d.%03d\n\tError: %s (%d)",
                         ORTE_NAME_PRINT(ORTE_PROC_MY_NAME),
Can anybody confirm that the patch is good/correct? In particular
that the '__sun' part is the right thing to do?

Thanks,

Daniel