Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: [OMPI users] Fwd: MPI Problem
From: Iliev, Hristo (iliev_at_[hidden])
Date: 2012-06-27 15:00:35


Hit Reply by mistake instead of Reply to all...

Begin forwarded message:

> From: Hristo Iliev <iliev_at_[hidden]>
> Subject: Re: [OMPI users] MPI Problem
> Date: 27 юни 2012 20:58:55 CEST
> To: Mohamad Ali Rostami <ma.rostami_at_[hidden]>
>
> Hi,
>
> I spotted "-fdefault-integer-8" in the long list of parameters that you pass to the compiler in your Makefile. This would make all INTEGER variables to be of the 8-byte kind which is incompatible with the Open MPI interface (its INTEGERs are of the 4-byte kind). Try to change the definition of the error argument to MPI_INIT to INTEGER(KIND=4).
>
> Kind regards,
>
> Hristo
>
> On 27.06.2012, at 20:34, Mohamad Ali Rostami wrote:
>
>> Hey
>>
>> Yes, I am from RWTH Aachen, doing Hybrid Parallelization of some code on HPC.
>>
>> These are the outputs from the command line:
>>
>> $ mpif90 --showme
>> gfortran -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/include -fexceptions -pthread -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -Wl,-rpath,/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -L/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -lmpi_f90 -lmpi_f77 -lmpi -ldl -Wl,--export-dynamic -lnsl -lutil -lm -ldl
>>
>>
>> $ mpif77 --showme
>> gfortran -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/include -fexceptions -pthread -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -Wl,-rpath,/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -L/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -lmpi_f77 -lmpi -ldl -Wl,--export-dynamic -lnsl -lutil -lm -ldl
>>
>> About the make file, I pass all of these parameters as FFLAGS!!! It is a lot, I know. :D
>>
>> gfortran -c -I./ -Isolve/ -Inonlinear/ -Iforward/ -Isimul/ -Isimul/gs/ -Isimul/sgsim/ -Ig_taf/ -Iad_taf/ -Iinverse/ -Iinverse/g_taf/ -Iinverse/ad_taf/ -Initsol/ -Iprops/bas/ -Iuser/none/ -m64 -fno-second-underscore -march=k8 -O3 -ffast-math -funroll-all-loops -fprefetch-loop-arrays -mno-ieee-fp -DG95 -DCLopt -fdefault-integer-8 -frepack-arrays -ftree-vectorize -funit-at-a-time -fopenmp -DPROPS_bas -DSIMUL_sgsim -DUSER_none -DfOMP -DQDDOT -Dhead_base -DSTBAY -DstdFW -Dsetg_taf -DnoHDF -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/include -fexceptions -pthread -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -Wl,-rpath,/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -L/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -lmpi_f90 -lmpi_f77 -lmpi -ldl -Wl,--export-dynamic -lnsl -lutil -lm -ldl -x f95-cpp-input simul/simul_wrapper.f90 -o simul/simul_wrapper.o -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/include -fexceptions -pthread -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib -I/opt/MPI/openmpi-1.5.3/linux/gcc/lib
>>
>> Regards,
>> Ali
>> RWTH Aachen
>> From: "Iliev, Hristo" <iliev_at_[hidden]>
>> To: Mohamad Ali Rostami <ma.rostami_at_[hidden]>; Open MPI Users <users_at_[hidden]>
>> Sent: Wednesday, June 27, 2012 2:59 PM
>> Subject: RE: [OMPI users] MPI Problem
>>
>> Hi,
>>
>> Could you please compare the output from “mpif77/mpif90 -showme” when executed from the command line and from inside the Makefile? Could you also check that the argument to MPI_INIT is a normal INTEGER and is not getting some funny KIND or preprocessor treatment?
>>
>> Regards,
>> --
>> Hristo Iliev, Ph.D. -- High Performance Computing
>> RWTH Aachen University, Center for Computing and Communication
>>
>> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On Behalf Of Mohamad Ali Rostami
>> Sent: Wednesday, June 27, 2012 9:36 AM
>> To: Jeff Squyres
>> Cc: Open MPI Users
>> Subject: Re: [OMPI users] MPI Problem
>>
>> Something strange,
>>
>> By adding all the libraries which I found from mpif90/mpif77 --showme,
>> Fortran 77 version worked finally,
>> but Fortran 90 version still has the problem.
>>
>> Error: There is no specific subroutine for the generic 'mpi_init' at (1)
>>
>> any idea??
>>
>> From: Jeff Squyres <jsquyres_at_[hidden]>
>> To: Mohamad Ali Rostami <ma.rostami_at_[hidden]>
>> Cc: Open MPI Users <users_at_[hidden]>
>> Sent: Monday, June 25, 2012 10:22 PM
>> Subject: Re: [OMPI users] MPI Problem
>>
>> On Jun 25, 2012, at 3:59 PM, Mohamad Ali Rostami wrote:
>>
>> > > mpif90 my_application.f90 -o my_application
>> >
>> > Yes, as I told you out of make file, it works.
>> > The problem is something strange in the make file.
>>
>> I'm sorry; I must have mis-parsed your issue, then. So just to make sure I understand:
>>
>> shell$ mpif90 my_application.f90 -o my_application
>>
>> Works fine, but:
>>
>> shell$ make
>> ...something that eventually invokes "mpif90 my_application.f90 -o my_application"
>>
>> doesn't work. Right?
>>
>> If you're invoking the exact same command in both cases (interactive shell and makefile), the *usual* cause of this kind of problem is that the "mpif90" in your Makefile is picking up a different mpif90 than the one that is picked up by your shell. Meaning: your PATH has been reset in the sub-process where "make" is executed, and so when make forks off "mpif90", it finds a different one than the one you execute interactively in the shell.
>>
>> Check what your path is and/or exactly which mpif90 is getting invoked by your Makefile.
>>
>> --
>> Jeff Squyres
>> jsquyres_at_[hidden]
>> For corporate legal information go to: http://www.cisco.com/web/about/doing_business/legal/cri/
>>
>>
>>
>>
>
> --
> Hristo Iliev, Ph.D. -- High Performance Computing,
> RWTH Aachen University, Center for Computing and Communication
>
>

--
Hristo Iliev, Ph.D. -- High Performance Computing,
RWTH Aachen University, Center for Computing and Communication




  • application/pkcs7-signature attachment: smime.p7s