Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] Building MPI on Windows
From: Shiqing Fan (fan_at_[hidden])
Date: 2012-06-13 18:24:39


Of course this won't work, the VS properties are still not set correctly,
this is not an issue for Open MPI on Windows, but an issue on how to use
Visual Studio maybe?

On Wed, 13 Jun 2012 22:12:41 +0200, <VimalMathew_at_[hidden]> wrote:

> I put all the folders (bin, include, etc, lib and share) in the root
> folder of the project. No success.
>
> Tried adding all the .h files in include in the Header files folder
> under the Project in VS. Still no go.
>
>
> --Vimal
>
>
> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On
> Behalf Of Trent Creekmore
> Sent: Wednesday, June 13, 2012 3:52 PM
> To: 'Open MPI Users'
> Subject: Re: [OMPI users] Building MPI on Windows
>
>
> I find the easiest way to know if LIB and DLL function correctly, and
> avoiding confusion on correct setup is it just drop them all in the
> root directory of your project. VS should see them upon load of that
> project.
>
>
> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On
> Behalf Of VimalMathew_at_[hidden]
> Sent: Wednesday, June 13, 2012 2:47 PM
> To: users_at_[hidden]
> Subject: Re: [OMPI users] Building MPI on Windows
>
>
> Yes, and then I added the libraries folder in Visual Studio under
> Project Properties>Linker>General>Additional Library Directories.
>
> I tried compiling simple ¡®Hello World¡¯¡¯ code and I get an error message
> saying ¡®Cannot open <mpi.h>: No such file or directory.
>
>
> What step am I missing?
>
>
> --
>
> Vimal
>
>
> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On
> Behalf Of Damien
> Sent: Wednesday, June 13, 2012 3:43 PM
> To: Open MPI Users
> Subject: Re: [OMPI users] Building MPI on Windows
>
>
> Once you've run the installer, you'll have a set of OpenMPI debug and
> release dlls, libraries to link to and the necessary include files. If
> you're installing the 64-bit version, it will end up here by default:
>
> C:\Program Files (x86)\OpenMPI_v1.6-x64
>
> Damien
>
> On 13/06/2012 1:35 PM, VimalMathew_at_[hidden] wrote:
>
> What do I do after I run it?
>
>
> --
>
> Vimal
>
>
> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On
> Behalf Of Ralph Castain
> Sent: Wednesday, June 13, 2012 3:32 PM
> To: Open MPI Users
> Subject: Re: [OMPI users] Building MPI on Windows
>
>
> I'm not a Windozer, so I can't speak to the port for that platform.
> However, the conversation here seems strange to me. Have you actually
> read the instructions on the open-mpi.org web site?
>
>
> Looks pretty simple to me. You download the .exe installer for either 32
> or 64 bits, and run it. You don't build OMPI from source - the distro
> contains everything you need to just run.
>
>
> See:
>
>
> http://www.open-mpi.org/software/ompi/v1.6/
>
>
> for the software and some Windows notes.
>
>
>
> On Jun 13, 2012, at 1:20 PM, Trent Creekmore wrote:
>
>
> I just gave up and stuck with Unix/Linux. Eclipse IDE offers a very
> nice plugin for developing and debugging MPI code named Parallel Tools
> Platform. Something not available in Visual Studio, except for similar
> one made by Intel, but I believe you have to use their compiler.
>
>
> You could always run Eclipse remotely from any Windows OS using a Secure
> Shell client and Xming (A Windows based X Server). That is what I do,
> and no more wasting time trying to get OMPI trying to run on Windows.
>
>
> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On
> Behalf Of VimalMathew_at_[hidden]
> Sent: Wednesday, June 13, 2012 2:09 PM
> To: users_at_[hidden]; users_at_[hidden]
> Subject: Re: [OMPI users] Building MPI on Windows
>
>
> I've tried the Cygwin way.
> Been hitting roadblocks for a week now. I've just uninstalled everything
> and started from scratch again.
>
> --
> Vimal
>
>
> -----Original Message-----
> From: users-bounces_at_[hidden] on behalf of Trent Creekmore
> Sent: Wed 6/13/2012 2:47 PM
> To: 'Open MPI Users'
> Subject: Re: [OMPI users] Building MPI on Windows
>
> This may, or may not be helpful, but I have tried the Windows offerings.
> I have never gotten anything to function was expected. Compiling, or the
> available binaries. I think they just don't work at all.
>
>
>
> My suggestion which I feel would be easier, and less headache way would
> be to install something like CygWin, which would give you a Unix/Linux
> like environment running under Windows.
>
> You would only need to compile it in CygWin just like the Linux/Unix
> docs say to do.
>
>
>
> I don't know if anyone else has done it this way or not.
>
>
>
>
>
> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On
> Behalf Of VimalMathew_at_[hidden]
> Sent: Wednesday, June 13, 2012 1:32 PM
> To: users_at_[hidden]
> Subject: [OMPI users] Building MPI on Windows
>
>
>
> Hi,
>
>
>
> I'm trying to follow the ReadMe file to build OpenMPI on Windows:
>
>
>
> Step 1: Untar the contrib/platform/win32/ompi-static.tgz tarball in the
> root directory of the Open MPI distribution.
>
> I do not have ompi-static.tgz in the mentioned path.
>
>
>
> Step 2: Go in the ompi/datatype subdirectory in the Open MPI
> distribution and copy the following:
>
> datatype_pack.c to datatype_pack_checksum.c
>
> datatype_unpack.c to datatype_unpack_checksum.c
>
> I do not see these files in the mentioned path.
>
>
>
> Step 4: Open the Open MPI project (.sln file) from the root directory of
> the distribution.
>
> I don't have a .sln file anywhere
>
>
>
> Help anyone? Shiqing?
>
>
>
> Thanks,
>
> Vimal
>
>
>
> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On
> Behalf Of VimalMathew_at_[hidden]
> Sent: Wednesday, June 13, 2012 11:21 AM
> To: fan_at_[hidden]
> Cc: users_at_[hidden]
> Subject: Re: [OMPI users] Help with buidling MPI(Error: mpi.h not found)
>
>
>
> I did make uninstall. I also deleted the folders of the other
> implementation.
>
> I ran ./configure and make all install.
>
> At the end of the make I saw a bunch of errors for the makefiles. I've
> attached the .log and .out files.
>
>
>
> Please tell me if I'm on the right track.
>
>
>
> Thanks,
>
> Vimal
>
>
>
> From: Shiqing Fan [mailto:fan_at_[hidden]]
> Sent: Wednesday, June 13, 2012 9:37 AM
> To: Mathew, Vimal
> Cc: Open MPI Users
> Subject: Re: [OMPI users] Help with buidling MPI(Error: mpi.h not found)
>
>
>
> Hi Vimal,
>
> I'm not sure how you can uninstall the other one, may be 'make
> uninstall' from the source? Or you may also ask in their mailing list.
>
> Another solution might use the full path for the executables, like
> "c:\Program Files\OpenMPI_v1.6-win32\bin\mpicc hello.c" or under Cygwin:
> "/cygdrive/c/Program\ Files/OpenMPI_v1.6-win32/bin/mpicc.exe hello.c".
>
> Of course, I suggest to get rid of the other MPI implementation.
>
> Shiqing
>
>
> On 2012-06-13 3:17 PM, VimalMathew_at_[hidden] wrote:
>
> Hi Shiqing,
>
>
>
> I installed the LAN/MPI implementation first then the Open MPI
> implementation.
>
> Could this be the problem? If yes, how do I get rid of the LAN/MPI
> implementation?
>
>
>
> Thanks,
>
> Vimal
>
>
>
> From: Shiqing Fan [mailto:fan_at_[hidden]]
> Sent: Wednesday, June 13, 2012 4:49 AM
> To: Open MPI Users
> Cc: Mathew, Vimal
> Subject: Re: [OMPI users] Help with buidling MPI(Error: mpi.h not found)
>
>
>
> Hi Vimal,
>
> The output looks strange. If you use the installer under Cygwin, mpicc
> shouldn't try to link with liblammpio.* or any library in
> /usr/local/lib. So I guess the mpicc is messed up with some previously
> installed MPI implementations. Could you please verify that 'which
> mpicc' is the one you installed?
>
> Anyway, here I sent some screen shots that how it should look like under
> Cygwin.
>
> 1 - run command 'mpicc chello.c'
>
> 2 - run command 'mpicc chello.c -o chello'
>
> Regards,
> Shiqing
>
>
> On 2012-06-12 8:44 PM, VimalMathew_at_[hidden] wrote:
>
> I ran OpenMPI_v1.6-1_win64.exe.
> Now I get this message:
> C9995799_at_SOUMIWHP5003567 ~/openmpi-1.6
> $ mpicc hello.c -o hello
> WARNING: mpicc expected to find liblammpio.* in /usr/local/lib
> WARNING: MPI-2 IO support will be disabled
> gcc: hello.c: No such file or directory
> mpicc: No such file or directory
> --
> Vimal
>
>
> -----Original Message-----
> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On
> Behalf Of Jeff Squyres
> Sent: Tuesday, June 12, 2012 2:30 PM
> To: Open MPI Users
> Subject: Re: [OMPI users] Help with buidling MPI(Error: mpi.h not found)
>
> Probably easier to just run the Open MPI binary installer.
>
>
> On Jun 12, 2012, at 2:24 PM, <VimalMathew_at_[hidden]>
> <mailto:VimalMathew_at_[hidden]> wrote:
>
>
> So I simply download and run OpenMPI_v1.6-1_win64.exe?
> Or is there a way to fix the Fortran compiler?
> --
> Vimal
> -----Original Message-----
> From: users-bounces_at_[hidden]
> [mailto:users-bounces_at_[hidden]]
> On Behalf Of Jeff Squyres
> Sent: Tuesday, June 12, 2012 2:20 PM
> To: Open MPI Users
> Subject: Re: [OMPI users] Help with buidling MPI(Error: mpi.h not
> found)
> It does not look like you successfully built Open MPI -- it looks
> like
>
>
>
> Open MPI's configure script aborted because your Fortran compiler
> wasn't
> behaving:
> -----
> checking if Fortran 77 compiler supports COMPLEX*16... yes
> checking
> size of Fortran 77 COMPLEX*16... 16 checking alignment of Fortran
> COMPLEX*16... 8 checking if Fortran 77 compiler supports
> COMPLEX*32...
> no checking for max Fortran MPI handle index... ( 0x7fffffff <
> 2147483647 ? 0x7fffffff : 2147483647 ) checking Fortran value for
>
> .TRUE.
>
> logical type... configure: error: Could not determine value of
> Fortran
>
>
>
> .TRUE.. Aborting.
> -----
> Anything that happened after that is somewhat irrelevant because
> Open
> MPI didn't configure properly.
> Looking in config.log, I see why:
> -----
> configure:44290: checking Fortran value for .TRUE. logical type
> configure:44386: gcc -DNDEBUG -g -O2 -finline-functions
> -fno-strict-aliasing -I. -c conftest.c
> configure:44393: $? = 0
> configure:44403: gfortran -o conftest conftest.o conftestf.f
> /usr/lib/gcc/i686-pc-cygwin/4.5.3/../../../../i686-pc-cygwin/bin/ld:
> reopening conftest.exe: Device or resource busy
> /usr/lib/gcc/i686-pc-cygwin/4.5.3/../../../../i686-pc-cygwin/bin/ld:
> final link failed: Device or resource busy
> collect2: ld returned 1 exit status
> configure:44410: $? = 1
> configure:44427: error: Could not determine value of Fortran
> .TRUE..
> Aborting.
> -----
> All this may be irrelevant, though, because it looks like you're
> building on Windows.
> In that case, you might well want to just download the OMPI
> Windows
> binaries. I don't know offhand if we support building on
> Windows with
>
>
>
> the normal configure / make methodology; we normally use cmake to
> build from source on Windows.
> On Jun 12, 2012, at 1:25 PM, <VimalMathew_at_[hidden]>
> <mailto:VimalMathew_at_[hidden]> wrote:
>
> Hi,
> I was directed to the OpenMPI website from the Boost
> Libraries page
> to
>
> install an MPI Installation.
>
> I've followed all the steps in the installation guide to
> configure
> and
>
> build MPI. When I try to compile the hello.c program which
> contains
> <mpi.h>.
>
> I get an error message saying mpi.h does not exist I've
> attached the
> config.log, config.out, make.out , ompi_info all and
> make-install.out
>
> files.
>
> Any help will be greatly appreciated!
> Thanks,
> Vimal Mathew
> <openmpi-1.6.7z>_______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
> --
> Jeff Squyres
> jsquyres_at_[hidden]
> For corporate legal information go to:
> http://www.cisco.com/web/about/doing_business/legal/cri/
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
>
>
> --
> Jeff Squyres
> jsquyres_at_[hidden]
> For corporate legal information go to:
> http://www.cisco.com/web/about/doing_business/legal/cri/
>
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
>
>
>
>
>
>
>
> --
> ---------------------------------------------------------------
> Shiqing Fan
> High Performance Computing Center Stuttgart (HLRS)
> Tel: ++49(0)711-685-87234 Nobelstrasse 19
> Fax: ++49(0)711-685-65832 70569 Stuttgart
> http://www.hlrs.de/organization/people/shiqing-fan/
> email: fan_at_[hidden]
>
>
>
> --
> ---------------------------------------------------------------
> Shiqing Fan
> High Performance Computing Center Stuttgart (HLRS)
> Tel: ++49(0)711-685-87234 Nobelstrasse 19
> Fax: ++49(0)711-685-65832 70569 Stuttgart
> http://www.hlrs.de/organization/people/shiqing-fan/
> email: fan_at_[hidden]
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
>
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users