Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] Segfaults w/ both 1.4 and 1.5 on CentOS 6.2/SGE
From: Ralph Castain (rhc_at_[hidden])
Date: 2012-03-14 19:31:51


Something is very wrong - there can only be one orted on each node. Having two orteds on the same node for the same job guarantees that things will become confused and generally fail.

I don't know enough SGE to advise you what's wrong with your job script, but it looks like OMPI thinks there are two completely different sets of nodes that are actually the same.

On Mar 14, 2012, at 4:48 PM, Joshua Baker-LePain wrote:

> On Wed, 14 Mar 2012 at 6:31pm, Reuti wrote
>
>> I just tested with two different queues on two machines and a small mpihello and it is working as expected.
>
> At this point the narrative is getting very confused, even for me. So I tried to find a clear cut case where I can change one thing to flip between "it works" and "it doesn't":
>
> Case "it works":
> o Setup 2 queues -- lab.q and test.q. Both run at priority 0. lab.q has
> slots=cores on each host, test.q has 1 slot per host.
>
> o Submit job via:
> qsub -q "lab.q|test.q" -l mem_free=150M -pe ompi 64 jobscript.sh
>
> o Job runs just fine. Running 'ps aufx' on one of the nodes shows 2 orted
> processes, one with 4 children (the proceses running in the lab.q
> slots) and one with 1 child (the process running in the test.q slot),
> all happily running (caution: very long lines ahead):
>
> sge 9673 0.0 0.0 14224 1204 ? S 14:31 0:00 \_ sge_shepherd-6997934 -bg
> root 9674 0.0 0.0 11272 892 ? Ss 14:31 0:00 | \_ /ccpr1/sge6/utilbin/lx24-amd64/rshd -l
> jlb 9677 0.0 0.0 8988 700 ? S 14:31 0:00 | \_ /ccpr1/sge6/utilbin/lx24-amd64/qrsh_starter /var/spool/sge/opt95/active_jobs/6997934.1/1.opt95
> jlb 9679 0.1 0.0 47932 2008 ? S 14:31 0:00 | \_ orted -mca ess env -mca orte_ess_jobid 1517355008 -mca orte_ess_vpid 5 -mca orte_ess_num_procs 24 --hnp-uri 1517355008.0;tcp://172.19.12.104:47527
> jlb 9690 53.6 0.0 157376 3832 ? R 14:31 0:02 | \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
> jlb 9691 50.8 0.0 157376 3832 ? R 14:31 0:02 | \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
> jlb 9692 37.0 0.0 157376 3828 ? R 14:31 0:01 | \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
> jlb 9693 49.2 0.0 157376 3824 ? R 14:31 0:02 | \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
> sge 9675 0.0 0.0 14228 1208 ? S 14:31 0:00 \_ sge_shepherd-6997934 -bg
> root 9676 0.0 0.0 11268 888 ? Ss 14:31 0:00 \_ /ccpr1/sge6/utilbin/lx24-amd64/rshd -l
> jlb 9678 0.0 0.0 8992 708 ? S 14:31 0:00 \_ /ccpr1/sge6/utilbin/lx24-amd64/qrsh_starter /var/spool/sge/opt95/active_jobs/6997934.1/2.opt95
> jlb 9680 0.0 0.0 47932 2000 ? S 14:31 0:00 \_ orted -mca ess env -mca orte_ess_jobid 1517355008 -mca orte_ess_vpid 6 -mca orte_ess_num_procs 24 --hnp-uri 1517355008.0;tcp://172.19.12.104:47527
> jlb 9689 36.8 0.0 89776 3672 ? R 14:31 0:01 \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
>
> Case "it doesn't":
> o Take the above queue setup, and simply change test.q to have 2 slots
> per host.
>
> o Submit job with the same qsub line.
>
> o Job crashes. I had 'ps aufx' running in a continuous loop on one of the
> nodes. This was the last output which showed the job processes. Note
> that the actually mpihello processes never got into the "R" state:
>
> sge 12423 0.0 0.0 14224 1196 ? S 14:41 0:00 \_ sge_shepherd-6997938 -bg
> root 12425 0.0 0.0 11272 896 ? Ss 14:41 0:00 | \_ /ccpr1/sge6/utilbin/lx24-amd64/rshd -l
> jlb 12428 0.0 0.0 8988 700 ? S 14:41 0:00 | \_ /ccpr1/sge6/utilbin/lx24-amd64/qrsh_starter /var/spool/sge/opt65/active_jobs/6997938.1/1.opt65
> jlb 12430 0.0 0.0 47932 2016 ? S 14:41 0:00 | \_ orted -mca ess env -mca orte_ess_jobid 1468006400 -mca orte_ess_vpid 7 -mca orte_ess_num_procs 20 --hnp-uri 1468006400.0;tcp://172.19.12.104:39940
> jlb 12798 1.0 0.0 153244 3752 ? S 14:41 0:00 | \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
> jlb 12799 2.0 0.0 153244 3752 ? S 14:41 0:00 | \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
> jlb 12800 1.0 0.0 153244 3752 ? S 14:41 0:00 | \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
> sge 12436 0.0 0.0 14228 1208 ? S 14:41 0:00 \_ sge_shepherd-6997938 -bg
> root 12437 0.0 0.0 11268 884 ? Ss 14:41 0:00 \_ /ccpr1/sge6/utilbin/lx24-amd64/rshd -l
> jlb 12439 0.0 0.0 8992 712 ? S 14:41 0:00 \_ /ccpr1/sge6/utilbin/lx24-amd64/qrsh_starter /var/spool/sge/opt65/active_jobs/6997938.1/2.opt65
> jlb 12441 0.1 0.0 47932 2012 ? S 14:41 0:00 \_ orted -mca ess env -mca orte_ess_jobid 1468006400 -mca orte_ess_vpid 8 -mca orte_ess_num_procs 20 --hnp-uri 1468006400.0;tcp://172.19.12.104:39940
> jlb 12795 1.0 0.0 153100 3128 ? S 14:41 0:00 \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
> jlb 12796 2.0 0.0 153232 3752 ? S 14:41 0:00 \_ /netapp/sali/jlb/mybin/mpihello-long.ompi-1.4.3-debug
>
>
>> Joshua: the Centos6 is the same on all nodes and the you recompiled the application with the actual version of the library? By "threads" you refer to "processes"?
>
> All the nodes are installed from the same kickstart file and kept fully
> up to date. And, yes, the application is compiled against the exact
> library I'm running it with.
>
> Thanks again to all for looking at this.
>
> --
> Joshua Baker-LePain
> QB3 Shared Cluster Sysadmin
> UCSF
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users