Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] OpenMPI build fails with "undefined reference to symbol 'opal_cmd_line_get_usage_msg'"
From: Alex Margolin (alex.margolin_at_[hidden])
Date: 2012-02-11 16:39:06


I've tried other versions and got the same error, so I have to assume
the local software has something to do with it,
so I've gathered the version information of everything that seemed
relevat (I'm running a fully updated Ubuntu 11.10):

alex_at_singularity:~/huji/openmpi-1.4.5rc6$ automake --version
automake (GNU automake) 1.11.1
Copyright (C) 2009 Free Software Foundation, Inc.
License GPLv2+: GNU GPL version 2 or later
<http://gnu.org/licenses/gpl-2.0.html>
This is free software: you are free to change and redistribute it.
There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.
Written by Tom Tromey <tromey_at_[hidden]>
        and Alexandre Duret-Lutz <adl_at_[hidden]>.

alex_at_singularity:~/huji/openmpi-1.4.5rc6$ autoconf --version
autoconf (GNU Autoconf) 2.68
Copyright (C) 2010 Free Software Foundation, Inc.
License GPLv3+/Autoconf: GNU GPL version 3 or later
<http://gnu.org/licenses/gpl.html>,
<http://gnu.org/licenses/exceptions.html>
This is free software: you are free to change and redistribute it.
There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.
Written by David J. MacKenzie and Akim Demaille.

alex_at_singularity:~/huji/openmpi-1.4.5rc6$ libtool --version
libtool (GNU libtool) 2.4
Written by Gordon Matzigkeit <gord_at_[hidden]>, 1996
Copyright (C) 2010 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
alex_at_singularity:~/huji/openmpi-1.4.5rc6$

On 02/11/2012 07:10 PM, Alex Margolin wrote:
> Hi,
>
> I tried to unpack and build version 1.4.4 and run into a rare error,
> and I didn't find any mention of it online.
> I know I shouldn't run autogen.sh (builds OK without it) unless I have
> a new MCA component, but this is the case here, so...
> Does anyone else experience such errors (the command I ran appears at
> the bottom)?
> Any tips on how to solve or get around it?
>
> Thanks,
> Alex
>
> Making install in tools/orte-clean
> make[2]: Entering directory
> `/home/alex/huji/openmpi-1.4.4/orte/tools/orte-clean'
> /bin/bash ../../../libtool --tag=CC --mode=link gcc -O3 -DNDEBUG
> -finline-functions -fno-strict-aliasing -pthread -fvisibility=hidden
> -export-dynamic -o orte-clean orte-clean.o
> ../../../orte/libopen-rte.la -lnsl -lutil -lm
> libtool: link: gcc -O3 -DNDEBUG -finline-functions
> -fno-strict-aliasing -pthread -fvisibility=hidden -o .libs/orte-clean
> orte-clean.o -Wl,--export-dynamic ../../../orte/.libs/libopen-rte.so
> -lnsl -lutil -lm -pthread -Wl,-rpath -Wl,/home/alex/huji/ompi4/lib
> /usr/bin/ld: orte-clean.o: undefined reference to symbol
> 'opal_cmd_line_get_usage_msg'
> /usr/bin/ld: note: 'opal_cmd_line_get_usage_msg' is defined in DSO
> /home/alex/huji/ompi4/lib/libopen-pal.so.0 so try adding it to the
> linker command line
> /home/alex/huji/ompi4/lib/libopen-pal.so.0: could not read symbols:
> Invalid operation
> collect2: ld returned 1 exit status
> make[2]: *** [orte-clean] Error 1
> make[2]: Leaving directory
> `/home/alex/huji/openmpi-1.4.4/orte/tools/orte-clean'
> make[1]: *** [install-recursive] Error 1
> make[1]: Leaving directory `/home/alex/huji/openmpi-1.4.4/orte'
> make: *** [install-recursive] Error 1
> alex_at_singularity:~/huji/openmpi-1.4.4$ make clean ; ./autogen.sh ;
> ./configure --prefix=/home/alex/huji/ompi4 ; make ; make install
>
>