Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] Mac Ifort and gfortran together
From: Doug Reeder (dlr1_at_[hidden])
Date: 2010-12-15 22:35:43


Hello,

You may me bumping into conflicts between the apple supplied ompi and your mpi. I use modules to force my mpi to the front of the PATH and DYLD_LIBRARY_PATH variables.

Doug Reeder
On Dec 15, 2010, at 5:22 PM, Jeff Squyres wrote:

> Sorry for the ginormous delay in replying here; I blame SC'10, Thanksgiving, and the MPI Forum meeting last week...
>
>
> On Nov 29, 2010, at 2:12 PM, David Robertson wrote:
>
>> I'm noticing a strange problem with Open MPI 1.4.2 on Mac OS X 10.6. We use both Intel Ifort 11.1 and gfortran 4.3 on the same machine and switch between them to test and debug code.
>>
>> I had runtime problems when I compiled openmpi in my usual way of no shared libraries so I switched to shared and it runs now.
>
> What problems did you have? OMPI should work fine when compiled statically.
>
>> However, in order for it to work with ifort I ended up needing to add the location of my intel compiled Open MPI libraries (/opt/intelsoft/openmpi/lib) to my DYLD_LIBRARY_PATH environment variable to to get codes to compile and/or run with ifort.
>
> Is this what Intel recommends for anything compiled with ifort on OS X, or is this unique to OMPI-compiled MPI applications?
>
>> The problem is that adding /opt/intelsoft/openmpi/lib to DYLD_LIBRARY_PATH broke my Open MPI for gfortran. Now when I try to compile with mpif90 for gfortran it thinks it's actually trying to compile with ifort still. As soon as I take the above path out of DYLD_LIBRARY_PATH everything works fine.
>>
>> Also, when I run ompi_info everything looks right except prefix. It says /opt/intelsoft/openmpi rather than /opt/gfortransoft/openmpi like it should. It should be noted that having /opt/intelsoft/openmpi in LD_LIBRARY_PATH does not produce the same effect.
>
> I'm not quite clear on your setup, but it *sounds* like you're somehow mixing up 2 different installations of OMPI -- one in /opt/intelsoft and the other in /opt/gfortransoft.
>
> Can you verify that you're using the "right" mpif77 (and friends) when you intend to, and so on?
>
> --
> Jeff Squyres
> jsquyres_at_[hidden]
> For corporate legal information go to:
> http://www.cisco.com/web/about/doing_business/legal/cri/
>
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users