Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] Building OpenMPI 10.4 with PGI fortran 10.8 and gcc
From: Prentice Bisbal (prentice_at_[hidden])
Date: 2010-09-15 10:38:27


How good are you with reading/editing Makefiles? I find problems like
this are usually solved by searching the Makefiles for the offending
line(s) and removing the offending switch.

In a well-designed make environment, you should only have to edit the
top-level Makefile. In the worst case, you'll have to edit every
Makefile. Fortunately, you can usually speed this up with some shell
kung-fu, if necessary.

This of course doesn't work if the developers were "clever" enough to
have a build environment that overwrite the Makefiles with new ones
every time to try to build. I don't think this applies to Open MPI.

Prentice

Axel Schweiger wrote:
> Trying to build a hybrid OpenMPI with PGI fortran and gcc to support
> WRF model
> The problem appears to be due to a -pthread switch passed to pgfortran.
>
>
>
> libtool: link: pgfortran -shared -fpic -Mnomain .libs/mpi.o
> .libs/mpi_sizeof.o .libs/mpi_comm_spawn_multiple_f90.o
> .libs/mpi_testall_f90.o .libs/mpi_testsome_f90.o .libs/mpi_waitall_f90.o
> .libs/mpi_waitsome_f90.o .libs/mpi_wtick_f90.o .libs/mpi_wtime_f90.o
> -Wl,-rpath -Wl,/home/axel/AxboxInstall/openmpi-1.4.2/ompi/.libs
> -Wl,-rpath -Wl,/home/axel/AxboxInstall/openmpi-1.4.2/orte/.libs
> -Wl,-rpath -Wl,/home/axel/AxboxInstall/openmpi-1.4.2/opal/.libs
> -Wl,-rpath -Wl,/opt/openmpi-pgi-gcc-1.42/lib
> -L/home/axel/AxboxInstall/openmpi-1.4.2/orte/.libs
> -L/home/axel/AxboxInstall/openmpi-1.4.2/opal/.libs
> ../../../ompi/.libs/libmpi.so
> /home/axel/AxboxInstall/openmpi-1.4.2/orte/.libs/libopen-rte.so
> /home/axel/AxboxInstall/openmpi-1.4.2/opal/.libs/libopen-pal.so -ldl
> -lnsl -lutil -lm -pthread -Wl,-soname -Wl,libmpi_f90.so.0 -o
> .libs/libmpi_f90.so.0.0.0
> pgfortran-Error-Unknown switch: -pthread
> make[4]: *** [libmpi_f90.la] Error 1
>
>
> There has been discussion on this issue and the below solution
> suggested. This doesn't appear to work for the 10.8
> release.
>
> http://www.open-mpi.org/community/lists/users/2009/04/8911.php
>
> There was a previous thread:
> http://www.open-mpi.org/community/lists/users/2009/03/8687.php
>
> suggesting other solutions.
>
> Wondering if there is a better solution right now? Building 1.4.2
>
> Thanks
> Axel