Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: [OMPI users] MPIRUN Error on Mac pro i7 laptop and linux desktop
From: christophe petit (christophe.petit09_at_[hidden])
Date: 2010-07-28 12:28:54


hello,

i have a problem concerning the execution of a f90 program (explicitPar)
compiled with openmpi-1.4.2. I get nearly the same error on my debian
desktop ( AMD Phenom(tm) 9550 Quad-Core Processor) and my mac pro i7 laptop
:

on mac pro i7 :

$ mpiexec -np 2 explicitPar
[macbook-pro-de-fab.livebox.home:48805] *** An error occurred in
MPI_Cart_shift
[macbook-pro-de-fab.livebox.home:48805] *** on communicator MPI_COMM_WORLD
[macbook-pro-de-fab.livebox.home:48805] *** MPI_ERR_COMM: invalid
communicator
[macbook-pro-de-fab.livebox.home:48805] *** MPI_ERRORS_ARE_FATAL (your MPI
job will now abort)
--------------------------------------------------------------------------
mpiexec has exited due to process rank 1 with PID 48805 on
node macbook-pro-de-fab.livebox.home exiting without calling "finalize".
This may
have caused other processes in the application to be
terminated by signals sent by mpiexec (as reported here).

---------------------------------------------------------------------------

on my debian desktop :

mpirun -np 2 explicitPar
[pablo:11665] *** An error occurred in MPI_Cart_shift
[pablo:11665] *** on communicator MPI_COMM_WORLD
[pablo:11665] *** MPI_ERR_COMM: invalid communicator
[pablo:11665] *** MPI_ERRORS_ARE_FATAL (your MPI job will now abort)
--------------------------------------------------------------------------
mpirun has exited due to process rank 1 with PID 11665 on
node pablo exiting without calling "finalize". This may
have caused other processes in the application to be
terminated by signals sent by mpirun (as reported here).
--------------------------------------------------------------------------

I have installed openmpi-1.4.2 with the following options :

./configure --prefix=/usr/local/openmpi --enable-mpi-f77 --enable-mpi-f90

with exported variables on bash shell : FC=gfortran F90=gfortran
F77=gfortran CC=gcc CXX=g++

The installation has been completed, the program compiles fine but i don't
understand what's wrong. I note that with a single processor ("mpirun -np 1
explicitPar"), execution works fine.

My debian desktop is a quad-core, so, theoretically, i can put up to 4 for
"np" parameter.
On my mac pro i7, i don't know how processors are there, but the "htop"
command makes appear 4 cores too.

Anyone has a solution ?

Regards.