Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: [OMPI users] Processes always rank 0
From: Oliver Stolpe (oliver.stolpe_at_[hidden])
Date: 2010-07-08 06:01:00


Hello there,

I have a problem setting up MPI/LAM. Here we go:

I start lam with the lamboot command successfully:

$ lamboot -v hostnames

LAM 7.1.2/MPI 2 C++/ROMIO - Indiana University

n-1<11960> ssi:boot:base:linear: booting n0 (frost)
n-1<11960> ssi:boot:base:linear: booting n1 (hurricane)
n-1<11960> ssi:boot:base:linear: booting n2 (hail)
n-1<11960> ssi:boot:base:linear: booting n3 (fog)
n-1<11960> ssi:boot:base:linear: booting n4 (rain)
n-1<11960> ssi:boot:base:linear: booting n5 (thunder)
n-1<11960> ssi:boot:base:linear: finished

Ok, all is fine. I test a command (hostname in this case):

$ mpirun -v --hostfile hostnames hostname
thunder
rain
frost
fog
hurricane
hail

Works. I write a hello world program for testing:

#include <mpi.h>
#include <stdio.h>

int main(int argc, char** argv) {
    unsigned int rank;
    unsigned int size;
    MPI_Init(&argc, &argv);

    MPI_Comm_rank(MPI_COMM_WORLD, &rank);
    MPI_Comm_size(MPI_COMM_WORLD, &size);

    printf("Hello, World. I am %u of %u\n", rank, size);

    MPI_Finalize();
    return 0;
}

I compile and run it:

$ mpicc -o mpitest mpitest.c && mpirun -v --hostfile hostnames ./mpitest
Hello, World. I am 0 of 1
Hello, World. I am 0 of 1
Hello, World. I am 0 of 1
Hello, World. I am 0 of 1
Hello, World. I am 0 of 1
Hello, World. I am 0 of 1

And I don't get it why everyone has the rank 0 and the size is only 1. I
followed many tutorials and i proved it right many times. Does anyone
has an idea?

Thanks in advance!

Oliver

Some infos:

$ lamboot -v

LAM 7.1.2/MPI 2 C++/ROMIO - Indiana University

n-1<12088> ssi:boot:base:linear: booting n0 (localhost)
n-1<12088> ssi:boot:base:linear: finished
ocs_at_frost:~$ lamboot -V

LAM 7.1.2/MPI 2 C++/ROMIO - Indiana University

    Arch: x86_64-pc-linux-gnu
    Prefix: /usr/lib/lam
    Configured by: buildd
    Configured on: Sun Apr 6 01:43:15 UTC 2008
    Configure host: excelsior
    SSI rpi: crtcp lamd sysv tcp usysv

$ mpirun -V
mpirun (Open MPI) 1.2.7rc2

Report bugs to http://www.open-mpi.org/community/help/

$ mpicc -v
Using built-in specs.
Target: x86_64-linux-gnu
Configured with: ../src/configure -v --with-pkgversion='Debian
4.3.2-1.1' --with-bugurl=file:///usr/share/doc/gcc-4.3/README.Bugs
--enable-languages=c,c++,fortran,objc,obj-c++ --prefix=/usr
--enable-shared --with-system-zlib --libexecdir=/usr/lib
--without-included-gettext --enable-threads=posix --enable-nls
--with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.3 --program-suffix=-4.3
--enable-clocale=gnu --enable-libstdcxx-debug --enable-objc-gc
--enable-mpfr --enable-cld --enable-checking=release
--build=x86_64-linux-gnu --host=x86_64-linux-gnu --target=x86_64-linux-gnu
Thread model: posix
gcc version 4.3.2 (Debian 4.3.2-1.1)