Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] Strange behaviour of SGE+OpenMPI
From: Rolf Vandevaart (Rolf.Vandevaart_at_[hidden])
Date: 2009-04-01 09:10:06


It turns out that the use of --host and --hostfile act as a filter of
which nodes to run on when you are running under SGE. So, listing them
several times does not affect where the processes land. However, this
still does not explain why you are seeing what you are seeing. One
thing you can try is to add this to the mpirun command.

  -mca ras_gridengine_verbose 100

This will provide some additional information as to what Open MPI is
seeing as nodes and slots from SGE. (Is there any chance that node0002
actually has 8 slots?)

I just retried on my cluster of 2 CPU sparc solaris nodes. When I run
with np=2, the two MPI processes will all land on a single node, because
that node has two slots. When I go up to np=4, then they move on to the
other node. The --host acts as a filter to where they should run.

In terms of the using "IB bonding", I do not know what that means
exactly. Open MPI does stripe over multiple IB interfaces, so I think
the answer is yes.

Rolf

PS: Here is what my np=4 job script looked like. (I just changed np=2
for the other run)

  burl-ct-280r-0 148 =>more run.sh
#! /bin/bash
#$ -S /bin/bash
#$ -V
#$ -cwd
#$ -N Job1
#$ -pe orte 200
#$ -j y
#$ -l h_rt=00:20:00 # Run time (hh:mm:ss) - 10 min

echo $NSLOTS
/opt/SUNWhpc/HPC8.2/sun/bin/mpirun -mca ras_gridengine_verbose 100 -v
-np 4 -host burl-ct-280r-1,burl-ct-280r-0 -mca btl self,sm,tcp hostname

Here is the output (somewhat truncated)
  burl-ct-280r-0 150 =>more Job1.o199
200
[burl-ct-280r-2:22132] ras:gridengine: JOB_ID: 199
[burl-ct-280r-2:22132] ras:gridengine: PE_HOSTFILE:
/ws/ompi-tools/orte/sge/sge6_2u1/default/spool/burl-ct-280r-2/active_jobs/199.1/pe_hostfile
[..snip..]
[burl-ct-280r-2:22132] ras:gridengine: burl-ct-280r-0: PE_HOSTFILE shows
slots=2
[burl-ct-280r-2:22132] ras:gridengine: burl-ct-280r-1: PE_HOSTFILE shows
slots=2
[..snip..]
burl-ct-280r-1
burl-ct-280r-1
burl-ct-280r-0
burl-ct-280r-0
  burl-ct-280r-0 151 =>

On 03/31/09 22:39, PN wrote:
> Dear Rolf,
>
> Thanks for your reply.
> I've created another PE and changed the submission script, explicitly
> specify the hostname with "--host".
> However the result is the same.
>
> # qconf -sp orte
> pe_name orte
> slots 8
> user_lists NONE
> xuser_lists NONE
> start_proc_args /bin/true
> stop_proc_args /bin/true
> allocation_rule $fill_up
> control_slaves TRUE
> job_is_first_task FALSE
> urgency_slots min
> accounting_summary TRUE
>
> $ cat hpl-8cpu-test.sge
> #!/bin/bash
> #
> #$ -N HPL_8cpu_GB
> #$ -pe orte 8
> #$ -cwd
> #$ -j y
> #$ -S /bin/bash
> #$ -V
> #
> cd /home/admin/hpl-2.0
> /opt/openmpi-gcc/bin/mpirun -v -np $NSLOTS --host
> node0001,node0001,node0001,node0001,node0002,node0002,node0002,node0002
> ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
>
>
> # pdsh -a ps ax --width=200|grep hpl
> node0002: 18901 ? S 0:00 /opt/openmpi-gcc/bin/mpirun -v -np
> 8 --host
> node0001,node0001,node0001,node0001,node0002,node0002,node0002,node0002
> ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
> node0002: 18902 ? RLl 0:29 ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
> node0002: 18903 ? RLl 0:29 ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
> node0002: 18904 ? RLl 0:28 ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
> node0002: 18905 ? RLl 0:28 ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
> node0002: 18906 ? RLl 0:29 ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
> node0002: 18907 ? RLl 0:28 ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
> node0002: 18908 ? RLl 0:28 ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
> node0002: 18909 ? RLl 0:28 ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
>
> Any hint to debug this situation?
>
> Also, if I have 2 IB ports in each node, which IB bonding was done, will
> Open MPI automatically benefit from the double bandwidth?
>
> Thanks a lot.
>
> Best Regards,
> PN
>
> 2009/4/1 Rolf Vandevaart <Rolf.Vandevaart_at_[hidden]
> <mailto:Rolf.Vandevaart_at_[hidden]>>
>
> On 03/31/09 11:43, PN wrote:
>
> Dear all,
>
> I'm using Open MPI 1.3.1 and SGE 6.2u2 on CentOS 5.2
> I have 2 compute nodes for testing, each node has a single quad
> core CPU.
>
> Here is my submission script and PE config:
> $ cat hpl-8cpu.sge
> #!/bin/bash
> #
> #$ -N HPL_8cpu_IB
> #$ -pe mpi-fu 8
> #$ -cwd
> #$ -j y
> #$ -S /bin/bash
> #$ -V
> #
> cd /home/admin/hpl-2.0
> # For IB
> /opt/openmpi-gcc/bin/mpirun -v -np $NSLOTS -machinefile
> $TMPDIR/machines ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
>
> I've tested the mpirun command can be run correctly in command line.
>
> $ qconf -sp mpi-fu
> pe_name mpi-fu
> slots 8
> user_lists NONE
> xuser_lists NONE
> start_proc_args /opt/sge/mpi/startmpi.sh -catch_rsh $pe_hostfile
> stop_proc_args /opt/sge/mpi/stopmpi.sh
> allocation_rule $fill_up
> control_slaves TRUE
> job_is_first_task FALSE
> urgency_slots min
> accounting_summary TRUE
>
>
> I've checked the $TMPDIR/machines after submit, it was correct.
> node0002
> node0002
> node0002
> node0002
> node0001
> node0001
> node0001
> node0001
>
> However, I found that if I explicitly specify the "-machinefile
> $TMPDIR/machines", all 8 mpi processes were spawned within a
> single node, i.e. node0002.
>
> However, if I omit "-machinefile $TMPDIR/machines" in the line
> mpirun, i.e.
> /opt/openmpi-gcc/bin/mpirun -v -np $NSLOTS
> ./bin/goto-openmpi-gcc/xhpl
>
> The mpi processes can start correctly, 4 processes in node0001
> and 4 processes in node0002.
>
> Is this normal behaviour of Open MPI?
>
>
> I just tried it both ways and I got the same result both times. The
> processes are split between the nodes. Perhaps to be extra sure,
> you can just run hostname? And for what it is worth, as you have
> seen, you do not need to specify a machines file. Open MPI will use
> the ones that were allocated by SGE. You can also change your
> parallel queue to not run any scripts. Like this:
>
> start_proc_args /bin/true
> stop_proc_args /bin/true
>
>
>
> Also, I wondered if I have IB interface, for example, the
> hostname of IB become node0001-clust and node0002-clust, will
> Open MPI automatically use the IB interface?
>
> Yes, it should use the IB interface.
>
>
> How about if I have 2 IB ports in each node, which IB bonding
> was done, will Open MPI automatically benefit from the double
> bandwidth?
>
> Thanks a lot.
>
> Best Regards,
> PN
>
>
> ------------------------------------------------------------------------
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden] <mailto:users_at_[hidden]>
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
>
>
> --
>
> =========================
> rolf.vandevaart_at_[hidden] <mailto:rolf.vandevaart_at_[hidden]>
> 781-442-3043
> =========================
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden] <mailto:users_at_[hidden]>
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
>
>
> ------------------------------------------------------------------------
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users

-- 
=========================
rolf.vandevaart_at_[hidden]
781-442-3043
=========================