Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] mpirun/exec requires ssh?
From: Divya Navaneetha Krishna (divnavan_at_[hidden])
Date: 2009-03-24 19:44:23


Hi,

Ran into the same problem yesterday and was wondering what was wrong.
Couldn't get that fixed even after I read the users archives. Thanks for this
response. So, there's no way as of now to get openmpi running on a
laptop with ubuntu?

Thanks,
Divya

On Tue, Mar 24, 2009 at 7:33 PM, Ralph Castain <rhc_at_[hidden]> wrote:
> Yeah, there is something funny about the way Ubuntu is defining their
> Ethernet interfaces that is causing a problem. I have a patch that will be
> in 1.3.2 that fixes the problem.
>
>
> On Mar 24, 2009, at 5:24 PM, Simone Pellegrini wrote:
>
>> Hello everyone,
>> I have the same problem when I try to install openmpi 1.3.1 on my laptop
>> (Ubuntu 8.10 running on a dual core machine).
>>
>> I did the same installation on Ubuntu 8.04 and everything works, but here
>> no matter what I do, every time I type mpirun the system prompt for the
>> password.
>>
>> Actually, when I install openmpi as a super user and I try to run mpirun
>> (or mpicc) I get the following errors:
>> @eNerd:~$ mpicc
>> Cannot open configuration file /usr/share/openmpi/mpicc-wrapper-data.txt
>> Error parsing data file mpicc: Not found
>> @eNerd:~$ mpirun --np 2 ls
>> mpirun: symbol lookup error: mpirun: undefined symbol: orted_cmd_line
>>
>> mpiexec on the other hand is working but asking for a password:
>>
>> @eNerd:~/Desktop/openmpi-1.3.1$ mpiexec --np 2 ls
>> @enerd's password:
>> acinclude.m4  config.log     Doxyfile  Makefile            ompi    VERSION
>> aclocal.m4    config.status  examples  Makefile.am        opal
>> ...
>>
>> cheers, Simone
>>
>> Ralph Castain wrote:
>>>
>>> One thing you might want to try is blowing away that prefix dir and
>>> reinstalling OMPI 1.3.1. I'm not confident that "make uninstall" does an
>>> adequate job of cleaning things out. The problem is that there are major
>>> differences between 1.2.x and 1.3.x, and the uninstall may well miss some
>>> things as a result.
>>>
>>> Easy place to start, at least. ;-)
>>>
>>>
>>> On Mar 23, 2009, at 11:51 AM, Olaf Lenz wrote:
>>>
>>>> Hi!
>>>>
>>>> Ralph Castain wrote:
>>>>>
>>>>> I regularly run jobs like that on 1.3.1 - it has no desire to use ssh
>>>>> to start anything. On a local host such as this command uses, all mpiexec
>>>>> does is fork/exec the procs.
>>>>
>>>> That sounds strange. I'm just going back and forth between OpenMPI 1.2.9
>>>> and OpenMPI 1.3.1 by using make uninstall/make install, and I can always
>>>> reproduce the behavior.
>>>>
>>>>> It sounds like something strange is going on in your environment that
>>>>> makes OMPI think it is launching on a remote host. Most likely cause is
>>>>> something in your Ethernet configuration. Can you send us the output of
>>>>> ifconfig (or whatever your equivalent is)?
>>>>
>>>> Ok, here is some information on my system:
>>>> * Kubuntu 9.04 (Jaunty) alpha 6
>>>> * Core Duo CPU
>>>> * I have compiled both OpenMPI versions (1.2.9 and 1.3.1) myself, using
>>>>
>>>> configure --prefix=$HOME/software --enable-shared --enable-static
>>>>
>>>> Output of some ifconfig:
>>>> > ifconfig
>>>> eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1e:37:15:1b:70
>>>>        inet addr:192.168.1.1  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
>>>>        inet6 addr: fe80::21e:37ff:fe15:1b70/64 Scope:Link
>>>>        UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
>>>>        RX packets:34185 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
>>>>        TX packets:29386 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
>>>>        collisions:0 txqueuelen:100
>>>>        RX bytes:25645492 (25.6 MB)  TX bytes:3921545 (3.9 MB)
>>>>        Memory:fe000000-fe020000
>>>>
>>>> lo        Link encap:Local Loopback
>>>>        inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
>>>>        inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
>>>>        UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
>>>>        RX packets:5372 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
>>>>        TX packets:5372 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
>>>>        collisions:0 txqueuelen:0
>>>>        RX bytes:661715 (661.7 KB)  TX bytes:661715 (661.7 KB)
>>>>
>>>> tun0      Link encap:UNSPEC  HWaddr
>>>> 00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
>>>>        inet addr:10.20.143.6  P-t-P:10.20.143.5  Mask:255.255.255.255
>>>>        UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
>>>>        RX packets:2234 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
>>>>        TX packets:3158 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
>>>>        collisions:0 txqueuelen:100
>>>>        RX bytes:940549 (940.5 KB)  TX bytes:207091 (207.0 KB)
>>>>
>>>> You need anything else?
>>>>
>>>>
>>>>   Olaf
>>>> _______________________________________________
>>>> users mailing list
>>>> users_at_[hidden]
>>>> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>>>
>>> _______________________________________________
>>> users mailing list
>>> users_at_[hidden]
>>> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>>
>> _______________________________________________
>> users mailing list
>> users_at_[hidden]
>> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>