Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] MPI_PROC_NULL
From: jody (jody.xha_at_[hidden])
Date: 2009-02-13 08:11:58


Well all i do seems to verify that only one version is running:

[jody_at_localhost 3D]$ ls -ld /opt/openmp*
lrwxrwxrwx 1 root root 26 2009-02-13 14:09 /opt/openmpi ->
/opt/openmpi-1.3.1a0r20534
drwxr-xr-x 7 root root 4096 2009-02-12 22:19 /opt/openmpi-1.3.1a0r20432
drwxr-xr-x 7 root root 4096 2009-02-12 21:58 /opt/openmpi-1.3.1a0r20520
drwxr-xr-x 7 root root 4096 2009-02-13 13:46 /opt/openmpi-1.3.1a0r20534
drwxr-xr-x 7 root root 4096 2009-02-12 22:41 /opt/openmpi-1.4a1r20525
[jody_at_localhost 3D]$ echo $PATH
/opt/openmpi/bin:/opt/jdk/jdk1.6.0_07/bin:/opt/jdk/jdk1.6.0_07/bin:/opt/jdk/jdk1.6.0_07/bin:/usr/kerberos/bin:/usr/lib/ccache:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/X11R6/bin:/home/jody/bin:/home/jody/utils
[jody_at_localhost 3D]$ which mpirun
/opt/openmpi/bin/mpirun
[jody_at_localhost 3D]$ mpirun --version
mpirun (Open MPI) 1.3.1a0r20534

Report bugs to http://www.open-mpi.org/community/help/
[jody_at_localhost 3D]$ /opt/openmpi-1.3.1a0r20534/bin/mpirun --version
mpirun (Open MPI) 1.3.1a0r20534

Report bugs to http://www.open-mpi.org/community/help/
[jody_at_localhost 3D]$

BTW the same strange misbehaviour happen with the other versions

Jody

On Fri, Feb 13, 2009 at 1:54 PM, jody <jody.xha_at_[hidden]> wrote:
> Forgot to add.
> i have /opt/openmpi/bin in my $PATH
>
> I tried around some more and found that it
> also works without errors if use
> /opt/openmpi/bin/mpirun -np 2 ./sr
>
> I don't understand this, because 'mpirun' alone should be the same thing:
> [jody_at_localhost 3D]$ which mpirun
> /opt/openmpi/bin/mpirun
>
> Thank You for an explanation
>
> Jody
>
> On Fri, Feb 13, 2009 at 1:39 PM, jody <jody.xha_at_[hidden]> wrote:
>> Yes, it was doing no sensible work -
>> It was only intended to show the error message.
>>
>> I now downloaded the latest nightly tarball and installed it,
>> and used your version of the test programm. It works -
>> *if* is use the entire path to mpirun:
>>
>> [jody_at_localhost 3D]$ /opt/openmpi-1.3.1a0r20534/bin/mpirun -np 2 ./sr
>>
>> but if i use the name alone, i get the error:
>>
>> [jody_at_localhost 3D]$ mpirun -np 2 ./sr
>> [localhost.localdomain:29285] *** An error occurred in MPI_Sendrecv
>> [localhost.localdomain:29285] *** on communicator MPI_COMM_WORLD
>> [localhost.localdomain:29285] *** MPI_ERR_RANK: invalid rank
>> [localhost.localdomain:29285] *** MPI_ERRORS_ARE_FATAL (goodbye)
>> [localhost.localdomain:29286] *** An error occurred in MPI_Sendrecv
>> [localhost.localdomain:29286] *** on communicator MPI_COMM_WORLD
>> [localhost.localdomain:29286] *** MPI_ERR_RANK: invalid rank
>> [localhost.localdomain:29286] *** MPI_ERRORS_ARE_FATAL (goodbye)
>>
>> interestingly, it seems to be the same version:
>> [jody_at_localhost 3D]$ mpirun --version
>> mpirun (Open MPI) 1.3.1a0r20534
>>
>> i.e. the version is ok.
>>
>> I have my Open-MPI versions installed in directories
>> /opt/openmpi-1.xxx
>> and create a link
>> ln -s /opt/opnmpi-1.xxx /opt/openmpi
>> I do it like this so i can easily switch between different version
>>
>> Could the diffferent behavour of mpirun and
>> /opt/openmpi-1.3.1a0r20534/bin/mpirun
>> hab its cause in this setup?
>>
>> Thank You
>> Jody
>>
>> On Fri, Feb 13, 2009 at 1:18 AM, Jeff Squyres <jsquyres_at_[hidden]> wrote:
>>> On Feb 12, 2009, at 2:00 PM, jody wrote:
>>>
>>>> In my application i use MPI_PROC_NULL
>>>> as an argument in MPI_Sendrecv to simplify the
>>>> program (i.e. no special cases for borders)
>>>> With 1.3 it works, but under 1.3.1a0r20520
>>>> i get the following error:
>>>> [jody_at_localhost 3D]$ mpirun -np 2 ./sr
>>>> [localhost.localdomain:29253] *** An error occurred in MPI_Sendrecv
>>>> [localhost.localdomain:29253] *** on communicator MPI_COMM_WORLD
>>>> [localhost.localdomain:29253] *** MPI_ERR_RANK: invalid rank
>>>> [localhost.localdomain:29253] *** MPI_ERRORS_ARE_FATAL (goodbye)
>>>> [localhost.localdomain:29252] *** An error occurred in MPI_Sendrecv
>>>> [localhost.localdomain:29252] *** on communicator MPI_COMM_WORLD
>>>> [localhost.localdomain:29252] *** MPI_ERR_RANK: invalid rank
>>>> [localhost.localdomain:29252] *** MPI_ERRORS_ARE_FATAL (goodbye)
>>>
>>> Your program as written should hang, right? You're trying to receive from
>>> MCW rank 1 and no process is sending.
>>>
>>> I slightly modified your code:
>>>
>>> #include <stdio.h>
>>> #include "mpi.h"
>>>
>>> int main() {
>>> int iRank;
>>> int iSize;
>>> MPI_Status st;
>>>
>>> MPI_Init(NULL, NULL);
>>> MPI_Comm_size(MPI_COMM_WORLD, &iSize);
>>> MPI_Comm_rank(MPI_COMM_WORLD, &iRank);
>>>
>>> if (1 == iRank) {
>>> MPI_Send(&iSize, 1, MPI_INT, 0, 77, MPI_COMM_WORLD);
>>> } else if (0 == iRank) {
>>> MPI_Sendrecv(&iRank, 1, MPI_INT, MPI_PROC_NULL, 77,
>>> &iSize, 1, MPI_INT, 1, 77, MPI_COMM_WORLD, &st);
>>> }
>>>
>>> MPI_Finalize();
>>> return 0;
>>> }
>>>
>>> And that works fine for me at the head of the v1.3 branch:
>>>
>>> [16:17] svbu-mpi:~/svn/ompi-1.3 % svnversion .
>>> 20538
>>>
>>> We did have a few bad commits on the v1.3 branch recently; could you try
>>> with a tarball from tonight, perchance?
>>>
>>> --
>>> Jeff Squyres
>>> Cisco Systems
>>>
>>> _______________________________________________
>>> users mailing list
>>> users_at_[hidden]
>>> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>>>
>>
>