Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] Linux Itanium Configure and Make Logs for 1.2.8
From: Brian W. Barrett (brbarret_at_[hidden])
Date: 2009-02-09 20:21:42


Joe -

There are two different files being discussed, which might be the cause of
the confusion. And this is really complicated, undocumented code I'm
shamefully responsible for, so the confusion is quite understandable :).

There's asm.c, which on all non-Sparc v8 platforms just pre-processes down
to the line:

   #include "opal/sys/atomic.h"

That header file includes all the inlined versions of the assembly, if the
compiler is detected as supporting inline assembly.

There's then atomic-asm.S, which on all platforms is an assembly file
(obviously) of all the functions which would be defined by
opal/sys/atomic.h, to help deal with weird compilerisms. This file is
generated from opal/sys/atomic.h by hand, which is a pain. The file is
then preprocessed at configure time to generate a file that should work
with the given compiler.

Anyway, that describes the difference between your two commands, the one
that works and the one that doesn't. Why there's a failure, I'm not sure
and unfortunately, I dont' have time to look into it in detail for the
next month or so (in that mad, must finish dissertation this month, mode).

Brian

On Mon, 9 Feb 2009, Joe Griffin wrote:

>
> Tony,
>
>  
>
> My compile line with the error was the following. I believe the one you
> had with the error was similar:
>
>  
>
> icc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../../opal/include -I../../orte/include
> -I../../ompi/include -I../../opal/mca/paffinity/linux/plpa/src/libplpa
> -I../.. \
>
> -O3 -DNDEBUG -finline-functions -fno-strict-aliasing -restrict -MT
> atomic-asm.lo -MD -MP -MF .deps/atomic-asm.Tpo -c atomic-asm.S -fPIC
> -DPIC -o .libs/atomic-asm.o
>
>  
>
> However, your 1.2.8 output had:
>
>  
>
> icc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../../opal/include -I../../orte/include
> -I../../ompi/include -I../.. \
>
> -O3 -DNDEBUG -finline-functions -fno-strict-aliasing -restrict -pthread
> -MT asm.lo -MD -MP -MF .deps/asm.Tpo -c asm.c  -fPIC -DPIC -o .libs/asm.o
>
>  
>
> If I use these options, the error goes away.  Here is output from my
> screen:
>
>  
>
> ia64b <94> pwd
>
> /scratch/open13/openmpi-1.3/opal/asm
>
>  
>
> ia64b <95> icc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../../opal/include
> -I../../orte/include -I../../ompi/include
> -I../../opal/mca/paffinity/linux/plpa/src/libplpa -I../.. -O3 -DNDEBUG
> -finline-functions -fno-strict-aliasing -restrict -MT atomic-asm.lo -MD
> -MP -MF .deps/atomic-asm.Tpo -c atomic-asm.S -fPIC -DPIC -o
> .libs/atomic-asm.o
>
> /scratch/icc777XKf.s(1) : error A2040: Unexpected token: Unary Diez
> Operator at: Start
>
> /scratch/icc777XKf.s(2) : error A2040: Unexpected token: Unary Diez
> Operator at: Start
>
> /scratch/icc777XKf.s(3) : error A2040: Unexpected token: Unary Diez
> Operator at: Start
>
> /scratch/icc777XKf.s(4) : error A2040: Unexpected token: Unary Diez
> Operator at: Start
>
> .libs/atomic-asm.o - 4 error(s), 0 warning(s)
>
>  
>
> ia64b <96> icc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../../opal/include
> -I../../orte/include -I../../ompi/include -I../.. -O3 -DNDEBUG
> -finline-functions -fno-strict-aliasing -restrict -pthread -MT asm.lo -MD
> -MP -MF .deps/asm.Tpo -c asm.c  -fPIC -DPIC -o .libs/asm.o
>
>  
>
> ia64b <97> ls -l .libs/asm.o
>
> -rw-r--r--  1 jjg develop 472 Feb  9 16:27 .libs/asm.o
>
>  
>
> So ? for some reasons the compiler options changed.   Can you please
>
>  
>
> 1. cd into the ?/opal/asm directory
>
> 2. Issue the BAD command I have at my prompt 95 and verify the error.
>
> 3. Issue the GOOD command I have at my prompt 96 and verify it works.
>
>  
>
> Now .. as to why the options are different .. .I don?t know.
>
>  
>
> Just trying to help,
>
> Joe
>
>  
>
>  
>
>  
>
>
> ________________________________________________________________________________
>
>
> From: users-bounces_at_[hidden] [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On
> Behalf Of Iannetti, Anthony C. (GRC-RTB0)
> Sent: Monday, February 09, 2009 6:10 AM
> To: Open MPI Users
> Subject: [OMPI users] Linux Itanium Configure and Make Logs for 1.2.8
>
>  
>
> I have attached the ./configure and make all output for version 1.2.8 as
> directed in the Open MPI "Getting Help" section.   Hopefully, this will
> guide us on what is going on with the 1.3 assembler code.
>
>  
>
> Tony
>
>  
>
> Anthony C. Iannetti, P.E.
>
> NASA Glenn Research Center
>
> Aeropropulsion Division, Combustion Branch
>
> 21000 Brookpark Road, MS 5-10
>
> Cleveland, OH 44135
>
> phone: (216)433-5586
>
> email: Anthony.C.Iannetti_at_[hidden]
>
>  
>
> Please note:  All opinions expressed in this message are my own and NOT
> of NASA.  Only the NASA Administrator can speak on behalf of NASA.
>
>  
>
>  
>
>
>