Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] Compiler Choice in openmpi
From: Jeff Squyres (jsquyres_at_[hidden])
Date: 2008-05-16 12:56:05


Did you setup your environment (particularly LD_LIBRARY_PATH):

     http://www.open-mpi.org/faq/?category=running#run-prereqs
     http://www.open-mpi.org/faq/?category=running#adding-ompi-to-path
     http://www.open-mpi.org/faq/?category=running#mpirun-prefix

On May 16, 2008, at 12:35 PM, Wen Hao Wang wrote:

> Thanks for the info. But even with the all the default arguments, "./
> configure" of lamtests failed with similar error.
>
> [root_at_xblade08 lamtests-7.1.4]# ./configure
> Configuring LAM test suite version 7.1.4
> checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
> checking whether build environment is sane... yes
> checking for gawk... gawk
> checking whether make sets $(MAKE)... yes
> checking build system type... i686-pc-linux-gnu
> checking host system type... i686-pc-linux-gnu
> checking for mpicc... yes
> checking for gcc... mpicc
> checking for C compiler default output file name... a.out
> checking whether the C compiler works... configure: error: cannot
> run C compiled programs.
> If you meant to cross compile, use `--host'.
> See `config.log' for more details.
> [root_at_xblade08 lamtests-7.1.4]# grep cannot config.log
> ./a.out: error while loading shared libraries: libopen-rte.so.0:
> cannot open shared object file: No such file or directory
> configure:2388: error: cannot run C compiled programs.
>
> I am attaching the config.log of lamtests this time.
> (See attached file: config.log.lamtest.default)
>
> Wen Hao Wang
>
> <graycol.gif>Jeff Squyres <jsquyres_at_[hidden]>
>
>
> Jeff Squyres <jsquyres_at_[hidden]>
> Sent by: users-bounces_at_[hidden]
> 2008-05-16 23:51
> Please respond to
> Open MPI Users <users_at_[hidden]>
> <ecblank.gif>
> To
> <ecblank.gif>
> Open MPI Users <users_at_[hidden]>
> <ecblank.gif>
> cc
> <ecblank.gif>
> <ecblank.gif>
> Subject
> <ecblank.gif>
> Re: [OMPI users] Compiler Choice in openmpi
> <ecblank.gif>
> <ecblank.gif>
>
> Ah, this is a simple problem. Don't override the CC/etc. for the
> lamtests suite; it should default to mpicc and friends. If you
> override the CC for the lamtests configure, it'll use those compilers
> directly (not mpicc and friends).
>
> Make sense?
>
>
> On May 16, 2008, at 11:44 AM, Wen Hao Wang wrote:
>
> > Here are the details of my env. My machine has only one ethernet
> > network adapter. If anything is missed, please let me know.
> >
> >
> > [root_at_xblade08 wwh]# uname -a
> > Linux xblade08.clusters.com 2.6.18-87.el5 #1 SMP Tue Mar 25 17:28:02
> > EDT 2008 i686 i686 i386 GNU/Linux
> > [root_at_xblade08 wwh]# cat /etc/*release
> > Red Hat Enterprise Linux Server release 5.2 Beta (Tikanga)
> > [root_at_xblade08 wwh]# echo $PATH
> > /opt/intel/fc/10.1.015/bin:/opt/intel/cc/10.1.015/bin:/usr/kerberos/
> > sbin:/usr/kerberos/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/
> > usr/sbin:/usr/bin:/opt/bin:/opt/xcat/bin:/opt/xcat/sbin:/opt/intel/
> > cc/10.1.015/bin:/opt/intel/fc/10.1.015/bin:/root/bin
> > [root_at_xblade08 wwh]# echo $LD_LIBRARY_PATH
> > /opt/intel/fc/10.1.015/lib:/opt/intel/cc/10.1.015/lib
> > [root_at_xblade08 wwh]# rpm -qa|grep intel
> > intel-ifort101015-10.1.015-1
> > intel-isubh101015-10.1.015-1
> > intel-iidb101015-10.1.015-1
> > intel-icc101015-10.1.015-1
> > [root_at_xblade08 wwh]# ifconfig
> > eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0D:60:9C:09:CA
> > inet addr:172.20.3.24 Bcast:172.20.255.255 Mask:255.255.0.0
> > inet6 addr: fe80::20d:60ff:fe9c:9ca/64 Scope:Link
> > UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
> > RX packets:1030390 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > TX packets:422275 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > collisions:0 txqueuelen:1000
> > RX bytes:78898265 (75.2 MiB) TX bytes:155746699 (148.5 MiB)
> > Interrupt:169
> >
> > lo Link encap:Local Loopback
> > inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
> > inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
> > UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
> > RX packets:2154 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
> > TX packets:2154 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
> > collisions:0 txqueuelen:0
> > RX bytes:177404 (173.2 KiB) TX bytes:177404 (173.2 KiB)
> >
> > I run "./configure CC=icc CXX=icpc FC=ifort F77=ifort" and "make all
> > install" to install open mpi. The config.log can be got in the
> > attched tarball. After these two command, mpic* commands seem to
> work.
> > [root_at_xblade08 wwh]# mpicc --showme
> > icc -I/usr/local/include -pthread -L/usr/local/lib -lmpi -lopen-
> rte -
> > lopen-pal -ldl -Wl,--export-dynamic -lnsl -lutil
> > [root_at_xblade08 wwh]# mpif77 --showme
> > ifort -I/usr/local/include -pthread -L/usr/local/lib -lmpi_f77 -lmpi
> > -lopen-rte -lopen-pal -ldl -Wl,--export-dynamic -lnsl -lutil
> >
> > Then I used open mpi to compile lamtests 7.1.4, downloaded from http://www.lam-mpi.org/7.1/test-suite.php
> > . "./configure CC=icc CXX=icpc FC=ifort F77=ifort" failed with
> > following message:
> > [root_at_xblade08 lamtests-7.1.4]# ./configure CC=icc CXX=icpc FC=ifort
> > F77=ifort
> > Configuring LAM test suite version 7.1.4
> > checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
> > checking whether build environment is sane... yes
> > checking for gawk... gawk
> > checking whether make sets $(MAKE)... yes
> > checking build system type... i686-pc-linux-gnu
> > checking host system type... i686-pc-linux-gnu
> > checking for mpicc... yes
> > checking for gcc... mpicc
> > checking for C compiler default output file name... a.out
> > checking whether the C compiler works... configure: error: cannot
> > run C compiled programs.
> > If you meant to cross compile, use `--host'.
> > See `config.log' for more details.
> > [root_at_xblade08 lamtests-7.1.4]# grep cannot config.log
> > ./a.out: error while loading shared libraries: libopen-rte.so.0:
> > cannot open shared object file: No such file or directory
> > configure:2388: error: cannot run C compiled programs.
> > [root_at_xblade08 lamtests-7.1.4]# file /usr/local/lib/libopen-rte.so.0
> > /usr/local/lib/libopen-rte.so.0: symbolic link to `libopen-rte.so.
> > 0.0.0'
> >
> > (See attached file: mpilibs.tar.gz)
> >
> > Wen Hao Wang
> >
> > <graycol.gif>Jeff Squyres <jsquyres_at_[hidden]>
> >
> >
> > Jeff Squyres <jsquyres_at_[hidden]>
> > Sent by: users-bounces_at_[hidden]
> > 2008-05-16 22:35
> > Please respond to
> > Open MPI Users <users_at_[hidden]>
> > <ecblank.gif>
> > To
> > <ecblank.gif>
> > Open MPI Users <users_at_[hidden]>
> > <ecblank.gif>
> > cc
> > <ecblank.gif>
> > <ecblank.gif>
> > Subject
> > <ecblank.gif>
> > Re: [OMPI users] Compiler Choice in openmpi
> > <ecblank.gif>
> > <ecblank.gif>
> >
> > On May 15, 2008, at 12:58 PM, Wen Hao Wang wrote:
> >
> > > After I run "./configure CC=icc CXX=icpc FC=ifort F77=ifort" and
> > > "make all install", some libs are installed to /usr/local/lib.
> These
> > > libs can not be found when compiling my program, how should I do?
> > >
> >
> > Can you send all the information listed here:
> >
> > http://www.open-mpi.org/community/help/
> >
> > And also the output you're seeing when your application fails to
> > compile.
> >
> > Thanks!
> >
> > --
> > Jeff Squyres
> > Cisco Systems
> >
> > _______________________________________________
> > users mailing list
> > users_at_[hidden]
> > http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
> >
> > <mpilibs.tar.gz>_______________________________________________
> > users mailing list
> > users_at_[hidden]
> > http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
>
> --
> Jeff Squyres
> Cisco Systems
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
> <
> config
> .log.lamtest.default>_______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users

-- 
Jeff Squyres
Cisco Systems