Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

Subject: Re: [OMPI users] RPM build errors when creating multiple rpms
From: Jeff Squyres (jsquyres_at_[hidden])
Date: 2008-03-14 20:01:01


Could you try this version of the specfile (there's a download link at
the bottom):

   https://svn.open-mpi.org/trac/ompi/browser/trunk/contrib/dist/linux/openmpi.spec

This is the specfile on the OMPI trunk, which hasn't made it over to
the v1.2 branch yet. Here's the diff between the two (I think I fixed
all the problems you noted):

   https://svn.open-mpi.org/trac/ompi/changeset?old_path=trunk%2Fcontrib%2Fdist%2Flinux%2Fopenmpi.spec&old=HEAD&new_path=branches%2Fv1.2%2Fcontrib%2Fdist%2Flinux%2Fopenmpi.spec&new=HEAD

And FYI, the mpi.mod file goes in the devel RPM; it's the Fortran 90
MPI API module. Think of it as basically a precompiled header for
Fortran 90.

Let me know if that fixes the problems for you.

On Mar 13, 2008, at 7:37 PM, Christopher Irving wrote:

> I ran into the following problem when trying to build multiple rpms
> from
> the SRPM for 1.2.5. Everything compiled fine and building a single
> rpm
> had no errors. However, trying to build multiple packages errored out
> with:
>
> openmpi-1.2.5-1-root
> error: Installed (but unpackaged) file(s) found:
> /usr/lib64/mpi.mod
>
> RPM build errors:
> File listed twice: /etc
> File listed twice: /etc/openmpi-default-hostfile
> File listed twice: /etc/openmpi-mca-params.conf
> File listed twice: /etc/openmpi-totalview.tcl
> Installed (but unpackaged) file(s) found:
> /usr/lib64/mpi.mod
>
> My rpmbuild command line was:
> rpmbuild -bb --define 'build_all_in_one_rpm 0' --define
> 'configure_options / --with-mip-f90-size=medium
> --with-tm=/usr/local/lib64' openmpi-1.2.5.spec
>
> The multiple files problem was cause by %{_sysconfdir} getting
> included
> twice in the %files section for the runtime package in the spec file.
> Once on line 660 and once on line 675 . I removed the second instance
> but I'm not sure if that was the correct one. It might cause problems
> if you were installing to /opt. Maybe the else statement on line 659
> and line 660 should be removed since %{_sysconfdir} needs to be
> included
> no matter where you are installing and should be already be defined
> correctly for both.
>
> The other problem was a little trickier because I don't know which
> package mpi.mod should go in. As a quick fix I just added the line
> %{_libdir}/mpi.mod to the runtime package %files. It probably
> should be
> added to either runtime.files or devel.files when they are created.
>
> After making these changes rpmbuild worked just fine.
>
> I doubt that it's needed but here's a diff just for the hell of it.
>
> --- openmpi-1.2.5.spec 2008-01-08 11:08:57.000000000 -0800
> +++ openmpi-1.2.5.spec.new 2008-03-13 15:43:19.000000000 -0700
> @@ -672,7 +672,7 @@
> %dir %{_libdir}
> %dir %{_libdir}/openmpi
> %doc README INSTALL LICENSE
> -%{_sysconfdir}
> +%{_libdir}/mpi.mod
> %{_pkgdatadir}
> %{_bindir}/mpirun
> %{_bindir}/mpiexec
>
> -Christopher
>
> _______________________________________________
> users mailing list
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users

-- 
Jeff Squyres
Cisco Systems