Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

From: Brian Barrett (bbarrett_at_[hidden])
Date: 2007-05-21 22:35:41


On May 21, 2007, at 7:40 PM, Tom Clune wrote:

> Executive summary: mpirun hangs when laptop is connected via
> cellular modem.
>
> Longer description: Under ordinary circumstances mpirun behaves as
> expected on my OS X (Intel-duo) laptop. I only want to be using
> the shared-memory mechanism - i.e. not sending packets across any
> networks. When my laptop is connected to the internet via
> ethernet or wireless (or not connected to the network at all)
> mpirun works just fine, but if I connect via my nifty new cellular
> modem (Verizon in case it matters), mpirun hangs at launch. I.e.
> my application never even starts, and I have to use <ctrl-z> to
> interrupt to regain a prompt. I'd like to be able to engage in
> other activities (mail, cvs, skype) while executing mpi code in the
> background, so I'm really hoping there is a simple switch to fix this.
>
> I am launching with the command: "mpirun -np 2 ./gx". I have
> also tried "mpirun --mca btl self,sm -np 2 ./gx" but that did not
> seem to improve the situation.
>
> I have attached the output from "ompi_info --all". The output does
> not seem to depend on whether I am connected via the modem or not.

If you run "mpirun -np 1 uptime" with your cell modem up, does that
work? This isn't one of those corner cases we test very often :).
If it doesn't work, could you send the output of 'ifconfig'? One
thing to try would be telling Open MPI to not use the network device
for the modem. For example, if it is ppp0, try:

   mpirun -np 1 -mca oob_tcp_exclude ppp0 uptime

Good luck,

Brian