Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

From: Ralph H Castain (rhc_at_[hidden])
Date: 2007-02-06 09:54:17


It sounds to me like we are probably overwhelming your slapd - your test
would seem to indicate that slowing down the slapd makes us fail even with
smaller jobs, which tends to support that idea.

We frankly haven't encountered that before since our rsh tests have all been
done using non-LDAP authentication (basically, we ask that you setup rsh to
auto-authenticate on each node). It sounds like we need to add an ability to
slow down so that the daemon doesn't "fail" due to authentication timeout
and/or slapd rejection due to the queue being full.

This may take a little time to fix due to other priorities, and will almost
certainly have to be released in a subsequent 1.2.x version. Meantime, I'll
let you know when I get something to test - would you be willing to give it
a shot if I provide a patch? I don't have access to an LDAP-based system.

Ralph

On 2/6/07 7:44 AM, "Heywood, Todd" <heywood_at_[hidden]> wrote:

> Hi Ralph,

Thanks for the reply. This is a tough one. It is OpenLDAP. I had
> thought that I might be hitting a file descriptor limit for slapd (LDAP
> daemon), which ulimit -n does not effect (you have to rebuild LDAP with a
> different FD_SETSIZE variable). However, I simply turned on more expressive
> logging to /var/log/slapd, and that resulted in smaller jobs (which
> successfully ran before) hanging. Go figure. It appears that daemons are up
> and running (from ps), and everything hangs in MPI_Init. Ctl-C
> gives

[blade1:04524] ERROR: A daemon on node blade26 failed to start as
> expected.
[blade1:04524] ERROR: There may be more information available
> from
[blade1:04524] ERROR: the remote shell (see above).
[blade1:04524] ERROR:
> The daemon exited unexpectedly with status 255.

I'm interested in any
> suggestion, semi-fixes, etc. which might help get to the bottom of this. Right
> now: whether the daemons are indeed up and running, or if there are some that
> are not (causing MPI_Init to hang).

Thanks,

Todd

-----Original
> Message-----
From: users-bounces_at_[hidden]
> [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On Behalf Of Ralph H Castain
Sent:
> Tuesday, February 06, 2007 8:52 AM
To: Open MPI Users
> <users_at_[hidden]>
Subject: Re: [OMPI users] large jobs hang on startup
> (deadlock?)

Well, I can't say for sure about LDAP. I did a quick search and
> found two
things:

1. there are limits imposed in LDAP that may apply to your
> situation, and

2. that statement varies tremendously depending upon the
> specific LDAP
implementation you are using

I would suggest you see which LDAP
> you are using and contact the respective
organization to ask if they do have
> such a limit, and if so, how to adjust
it.

It sounds like maybe we are
> hitting the LDAP server with too many requests
too rapidly. Usually, the issue
> is not starting fast enough, so this is a
new one! We don't currently check to
> see if everything started up okay, so
that is why the processes might hang -
> we hope to fix that soon. I'll have
to see if there is something we can do to
> help alleviate such problems -
might not be in time for the 1.2 release, but
> perhaps it will make a
subsequent "fix" or, if you are willing/interested, I
> could provide it to
you as a "patch" you could use until a later official
> release.

Meantime, you might try upgrading to 1.2b3 or even a nightly release
> from
the trunk. There are known problems with 1.2b2 (which is why there is a
> b3
and soon to be an rc1), though I don't think that will be the problem
> here.
At the least, the nightly trunk has a much better response to ctrl-c in
> it.

Ralph

On 2/5/07 9:50 AM, "Heywood, Todd" <heywood_at_[hidden]> wrote:

>
> Hi Ralph,
>
> Thanks for the reply. The OpenMPI version is 1.2b2 (because I
> would like to
> integrate it with SGE).
>
> Here is what is happening:
>
>
> (1) When I run with ­debug-daemons (but WITHOUT ­d), I get ³Daemon>
> [0,0,27] checking in as pid 7620 on host blade28² (for example) messages for
>
> most but not all of the daemons that should be started up, and then it
> hangs.
> I also notice ³reconnecting to LDAP server² messages in various
>
> /var/log/secure files, and cannot login while things are hung (with ³su:>
> pam_ldap: ldap_result Can't contact LDAP server² in /var/log/messages). So
>
> apparently LDAP hits some limit to opening ssh sessions, and I¹m not sure
> how
> to address this.
> (2) When I run with ­debug-daemons AND the debug
> option ­d, all daemons
> start start up and check-in, albeit slowly (debug
> must slow things down so
> LDAP can handle all the requests??). Then
> apparently, the cpi process is
> started for each task but it then hangs:
>
>
> [blade1:23816] spawn: in job_state_callback(jobid = 1, state = 0x4)
>
> [blade1:23816] Info: Setting up debugger process table for applications
>
> MPIR_being_debugged = 0
> MPIR_debug_gate = 0
> MPIR_debug_state = 1
>
> MPIR_acquired_pre_main = 0
> MPIR_i_am_starter = 0
> MPIR_proctable_size =
> 800
> MPIR_proctable:
> (i, host, exe, pid) = (0, blade1,
> /home4/itstaff/heywood/ompi/cpi, 24193)
> Å 
> Å (i, host, exe, pid) = (799,
> blade213, /home4/itstaff/heywood/ompi/cpi, 4762)
>
> A ³ps² on the head node
> shows 200 open ssh sessions, and 4 cpi processes doing
> nothing. A ^C gives
> this:
>
> mpirun: killing job...
>
>
> --------------------------------------------------------------------------
>
> WARNING: A process refused to die!
>
> Host: blade1
> PID: 24193
>
> This
> process may still be running and/or consuming resources.
>
>
>
>
>
> Still got a ways to go, but any ideas/suggestions are welcome!
>
> Thanks,
>
>
> Todd
>
>
>
>
> From: users-bounces_at_[hidden]
> [mailto:users-bounces_at_[hidden]] On Behalf
> Of Ralph Castain
> Sent:
> Friday, February 02, 2007 5:20 PM
> To: Open MPI Users
> Subject: Re: [OMPI
> users] large jobs hang on startup (deadlock?)
>
> Hi Todd
>
> To help us
> provide advice, could you tell us what version of OpenMPI you are
> using?
>
>
> Meantime, try adding ³-mca pls_rsh_num_concurrent 200² to your mpirun
> command
> line. You can up the number of concurrent daemons we launch to
> anything your
> system will support ­ basically, we limit the number only
> because some systems
> have limits on the number of ssh calls we can have
> active at any one time.
> Because we hold stdio open when running with
> ‹debug-daemons, the number of
> concurrent daemons must match or exceed the
> number of nodes you are trying to
> launch on.
>
> I have a ³fix² in the
> works that will help relieve some of that restriction,
> but that won¹t come
> out until a later release.
>
> Hopefully, that will allow you to obtain more
> debug info about why/where
> things are hanging.
>
> Ralph
>
>
> On 2/2/07
> 11:41 AM, "Heywood, Todd" <heywood_at_[hidden]> wrote:
> I have OpenMPI running
> fine for a small/medium number of tasks (simple hello
> or cpi program). But
> when I try 700 or 800 tasks, it hangs, apparently on
> startup. I think this
> might be related to LDAP, since if I try to log into my
> account while the
> job is hung, I get told my username doesn¹t exist. However,
> I tried adding
> ­debug to the mpirun, and got the same sequence of output as
> for successful
> smaller runs, until it hung again. So I added ­-debug-daemons
> and got this
> (with an exit, i.e. no hanging):
> Å 
> [blade1:31733] [0,0,0] wrote setup
> file
>
> --------------------------------------------------------------------------
>
> The rsh launcher has been given a number of 128 concurrent daemons to
> launch
> and is in a debug-daemons option. However, the total number of
> daemons to
> launch (200) is greater than this value. This is a scenario that
> will cause
> the system to deadlock.
>
> To avoid deadlock, either increase the number of
> concurrent daemons, or
> remove the debug-daemons flag.
>
> --------------------------------------------------------------------------
>
> [blade1:31733] [0,0,0] ORTE_ERROR_LOG: Fatal in file
>
> ../../../../../orte/mca/rmgr/urm/
> rmgr_urm.c at line 455
> [blade1:31733]
> mpirun: spawn failed with errno=-6
> [blade1:31733] sess_dir_finalize: proc
> session dir not empty - leaving
>
> Any ideas or suggestions appreciated.
>
>
> Todd Heywood
>
>
>
>
>
>
>
> _______________________________________________
> users mailing list
>
> users_at_[hidden]
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users
>
>
>
>
> _______________________________________________
> users mailing list
>
> users_at_[hidden]
>
> http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users

_______________________
> ________________________
users mailing
> list
users_at_[hidden]
http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users

__
> _____________________________________________
users mailing
> list
users_at_[hidden]
http://www.open-mpi.org/mailman/listinfo.cgi/users