Open MPI logo

Open MPI User's Mailing List Archives

  |   Home   |   Support   |   FAQ   |   all Open MPI User's mailing list

From: Yvan Fournier (yvan.fournier_at_[hidden])
Date: 2006-06-30 18:25:00


Hello,

I had encountered a bug in Open MPI 1.0.1 using indexed datatypes
with MPI_Recv (which seems to be of the "off by one" sort), which
was corrected in Open MPI 1.0.2.

It seems to have resurfaced in Open MPI 1.1 (I encountered it using
different data and did not recognize it immediately, but it seems
it can reproduced using the same simplified test I had sent
the first time, which I re-attach here just in case).

Here is a summary of the case:

------------------

Each processor reads a file ("data_p0" or "data_p1") giving a list of
global element ids. Some elements (vertices from a partitionned mesh)
may belong to both processors, so their id's may appear on both
processors: we have 7178 global vertices, 3654 and 3688 of them being
known by ranks 0 and 1 respectively.

In this simplified version, we assign coordinates {x, y, z} to each
vertex equal to it's global id number for rank 1, and the negative of
that for rank 0 (assigning the same values to x, y, and z). After
finishing the "ordered gather", rank 0 prints the global id and
coordinates of each vertex.

lines should print (for example) as:
  6456 ; 6455.00000 6455.00000 6456.00000
  6457 ; -6457.00000 -6457.00000 -6457.00000
depending on whether a vertex belongs only to rank 0 (negative
coordinates) or belongs to rank 1 (positive coordinates).

With the OMPI 1.0.1 bug (observed on Suse Linux 10.0 with gcc 4.0 and on
Debian sarge with gcc 3.4), we have for example for the last vertices:
  7176 ; 7175.00000 7175.00000 7176.00000
  7177 ; 7176.00000 7176.00000 7177.00000
seeming to indicate an "off by one" type bug in datatype handling

Not using an indexed datatype (i.e. not defining USE_INDEXED_DATATYPE
in the gather_test.c file), the bug dissapears.

------------------

Best regards,

        Yvan Fournier